17 AUGUST

IZOLARE PENTRU PERSOANELE CARE ASTEAPTA REZULTATUL TESTULUI COVID-19

Persoanele care s-au testat pentru depistarea noului coronavirus nu trebuie să intre în comunitate până nu primesc rezultatul, atrag atenția autoritățile. Precizarea vine în contextul, în care numărul îmbolnăvirilor se menține ridicat în România, pentru că au fost cetățeni care au continuat să iasă din casă, deși erau în așteptarea rezultatelor testelor pentru COVID-19. Amintim că, recent, la Vaslui, o adolescentă a plecat la mare alături de alți 30 de colegi. În timp ce era în vacanță a primit un rezultat pozitiv pentru noul coronavirus. Ea s-a întors acasă, iar prietenii săi au ajuns în izolare.

RADARE FIXE IN CLUJ-NAPOCA

Poliția și autoritățile locale testează în această perioadă amplasarea a 10 radare fixe pe mai multe străzi intens circulate din Cluj-Napoca, unde există depășiri frecvente ale vitezei legale. Un prim echipament de acest gen a fost deja montat pe strada Dorobanților. Radarele fixe vor reduce numărul accidentelor și al așa ziselor „întreceri” între vitezomani, a spus șeful Biroului Rutier al Poliției Cluj-Napoca, Sergiu Dan Iurian. Radarul de pe Dorobanților este amplasat la al doilea semafor de pe stradă, în direcția de deplasare dinspre Teatrul Național. Discuția privind montarea de radare fixe în municipiu, pe lângă sistemul de camere de supraveghere este una mai veche. Reprezentanții Primăriei au reluat anul trecut subiectul și au anunțat că astfel de dispozitive vor fi montate la Cluj-Napoca. Între străzile unde ar urma ca acestea să fie montate se mai numără Frunzișului (varianta Zorilor – Mănăștur) sau Observatorului. Montarea radarelor fixe în oraș urmează să fie făcută cu acordul autorităților rutiere și de administrare a drumurilor de la nivel național.

UBB IN RANKING-UL SHANGHAI

Un comunicat transmis sâmbătă de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) arată că aceasta se află în poziția 701-800 în clasamentul internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU). Potivit UBB, în lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai.

CAMPANIA WALKING MONTH

Au început înscrierile pentru competiția caritabilă Walking Month, dedicată în 2020 vârstnicilor singuri ai Clujului. Cea de-a VI-a ediție a Walking Month, evenimentul caritabil destinate celor care vor să dedice o lună de activitate fizică unei cauze sociale, are loc între 14 septembrie și 13 octombrie 2020, iar înscrierile au început luni, 17 august. Potrivit organizatorilor, obiectivul acestui an este acoperirea costurilor a 20.000 de mese pentru vârstnicii singuri ai Clujului, incluși în programul „Masa pe roți” al Serviciului de Ajutor Maltez România. Toate taxele de participare ale concurenților sunt donate automat, la înscriere, în conturile acestui program social ce are deja peste două decenii vechime. Mulțumită lui, 120 de bătrâni din Cluj primesc, zilnic, o masă caldă. walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development și se află la ediția cu numărul VI. Cu ajutorul acestui proiect, până în prezent, au fost donați peste 1 milion de lei ce au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare. Ultima ediție a contribuit la crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania, după un record de 3.141 de participanți care au strâns 419.000 de lei.

TRASEE DE DRUMETIE POTRIVITE PENTRU COPII

Ghidul montan Marius Popa face cateva recomandări pentru trasee de drumeție clujene potrivite pentru copii. Membru al Societății ghizilor și liderilor montani din România, acesta indica cateva trasee ușoare cu diferențe de nivel de până în 300 de metri, ce presupun adică două, trei ore de deplasare. Astfel de trasee potrivite pentru cei mici ar fi, printre altele, poteca tematică din Făget numită „Misterele Pădurii”, recent marcată, o zonă de pădure de fag, dar și „Pietrele vorbitoare”, un traseu cu multe panouri informative atractive, care trece și pe la cascada Șipotelor. Pentru copiii peste 5 ani, cu ceva experiență în natură, Marius Popa recomandă si „Piatra Cântătoare” din Muntele Mare, un traseu care ajunge aproape de vârful Muntele Mare.