17 decembrie

APROXIMATIV 910 TONE ANTIDERAPANT AU FOST FOLOSITE IN ULTIMELE 24 DE ORE
Aproximativ 910 tone de material antiderapant au fost folosite în ultimele 24 de ore în intervenţiile drumarilor pe arterele rutiere din Cluj. Nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, potrivit Consiliului Județean Cluj, circulaţia desfăşurându-se în condiţii specifice de iarnă, îngreunate de căderile masive de zăpadă. Din cauza temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate, mai multe drumuri judeţene au fost afectate de polei. Pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, începând de ieri seară s-a acţionat pe 60 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene de pe raza zonelor Huedin, Gilău şi Gherla. Intervenţia a fost realizată cu ajutorul a 30 de utilaje.

DISPECERATUL UNIC DE URGENTA
Și în Cluj, la fel ca in majoritatea oraselor est europene, functioneaza de aproape un deceniu un dispecerat unic de urgență. Actualul dispecerat funcționează în sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, unde sunt centralizate apelurile formate la 112 și li se dă curs în funcție de gravitatea cazurilor. Șeful ISU Cluj, generalul de brigada Ion Moldovan ar dori să existe o coordonare în timp real și cu Poliția sau Jandarmeria, atunci când situația o impune. De aceasta poate depinde, în ultimă instanță, și eficiența unor intervenții, exemplul țărilor occidentale fiind edificator în acest sens.

PROIECT PILOT DESTINAT PENSIONARILOR
Luna decembrie a marcat începutul unui program comunitar special în Municipiul Cluj-Napoca, destinat pensionarilor care doresc să își dezvolte abilitățile digitale. Proiectul pilot, sub denumirea “Digital Seniors” – Curs gratuit de utilizare calculator, telefon mobil, tabletă și internet – este implementat prin colaborarea Primăriei cu Transilvania It Cluster / ARIES Transilvania și compania AROBS.Programul este implementat prin colaborarea entităților din variate sectoare de activitate de la nivelul orașului (sector public, mediu privat, societate civilă, cetățeni), iar rezultatele de până acum subliniază necesitatea și în special, dorința participanților de a continua cursurile în 2019.