17 ianuarie

DRUMURILE JUDEŢENE 103K ŞI 107P AU FOST REDESCHISE
Drumul judeţean 103K pe sectorul Căpuş- Agârbiciu- Râşca şi drumul judeţean 107P au fost redeschise traficului rutier în urma intervenţiei cu vehicule şi autospeciale pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, potrivit anunţului făcut de Consiliul Judeţean. De asemenea, drumul judeţean 108C pe sectorul Răchiţele-Doda Pilii, rămâne momentan închis traficului rutier, echipajele de intervenţie acţionând pentru remedierea situaţiei. Participanţilor la trafic li se recomandă să îşi ia măsuri suplimentare de siguranţă, specifice traficului în condiţii de iarnă, deoarece date fiind particularităţile meteorologice specifice sezonului rece, situaţia se poate schimba de la o oră la alta.

PESTE 600 AUTORIZATII CONSTRUIRE SI DESFINTARE EMISE IN 2018
Peste 600 de autorizaţii de construire sau desfiinţare au fost emise pe parcusul anului trecut, cu 27,6 % mai mult faţă de anul 2017, şi aproape 200 de avize de structuri de specialitate, în creştere cu peste 55% faţă de anul 2017, conform datelor făcute publice de către Consiliul Judeţean. De asemenea, termenul mediu de emitere a autorizaţiilor de construire a fost de aproximativ 14 zile, faţă de perioada admisă legal de 30 de zile. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că importanţa oferită acestui domeniu este dată de conştientizarea impactului pe care lucrările de construcţii îl au asupra dezvoltării economice locale. Totodată, numărul certificatelor de urbanism şi a avizelor de specialitate emise se ridică la peste 1600, iar pe parcursul anului au fost analizate un număr de 292 de documentaţii de urbanism. Valoarea totală a autorizaţiilor de construire şi desfiinţare emise anul trecut este de 761 mil de lei.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI ACCEPTATA CA MEMBRU AL RETELEI PENTRU DEZVOLTARE A ONU
Universitatea Babeş-Bolyai a fost acceptată ca membru al reţelei  pentru dezvoltare sustenabilă care face parte din cadrul Organizaţiilor Naţiunilor Unite, conform anunţului realizat de către instituţie. Astfel, universitatea va fi reprezentată în reţeaua de dezvoltare sustenabilă prin Centrul de Cercetare pentru dezvoltare sustenabilă din cadrul Facultăţii de Geografie. Prin acest statut, Universitatea Babeş-Bolyai are acces la platforma de comunicare online a reţelei, date, proiecte şi experţi în domeniul dezvoltării sustenabile. Instituţia va avea astfel posibilitatea de a identifica oportunităţi de finanţare şi colaborare şi de a-şi promova activităţile şi evenimentele din cadrul strategiei de dezvoltare sustenabilă. Prorectorul universităţii, prof. univ. dr. Daniel David, a declarat că această afiliere este extrem de importantă deoarece reprezintă un pas important în recunoaşterea internaţională a rezultatelor în domeniul cercetării şi recunoaşterea şi continuarea proiectelor incluse în strategia UBB Goes green. Reamintim că rețeaua pentru Dezvoltare Sustenabilă își desfășoară activitatea sub coordonarea Secretariatului General al Națiunilor Unite şi are ca activitate mobilizarea expertizei ştiinţifice şi tehnologice de la nivel global.