17 ianuarie

MUZEU DESTINAT PRIMULUI RAZBOI MONDIAL, LA UBB
Universitatea Babeş-Bolyai va deschide luni un muzeu dedicat Primului Război Mondial.
Instituţia va fi amenajată în clădirea universităţii de pe str. Moţilor şi va găzdui atât activităţi destinate specialiştilor şi cercetătorilor, cât şi evenimente organizate pentru publicul larg. De asemenea, luni va avea loc şi vernisajul unei expoziţii permanente cu desene realizate pe front, care îi aparţin artistului Alexandru Duma. Colecţia muzeului, ce va prelua numele artistului băimărean, va cuprinde reconstituiri de uniforme sau piese autentice din perioada războiului, inclusiv obiecte, scrisori şi alte materiale care vor fi obţinute, în timp, de la colecţionari.

SE SCHIMBA ABONAMENTELE PENTRU ELEVI SI STUDENTI
Regulamentele care vizează acordarea facilităţilor la transportul în comun pentru elevii şi studenţii din Cluj-Napoca sunt puse în dezbatere publică până în 29 ianuarie.
Sesizările şi observaţiile pot fi depuse fie la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, de pe str. Moţilor, nr. 7 ori la primăriile din cartiere, fie pe adresa de e-mail consultarepublica@primariaclujnapoca.ro. Potrivit informaţiilor existente, elevii din învăţământul de stat şi din cel privat acreditat vor beneficia de 120 de călătorii gratuite în fiecare lună, costurile fiind suportate de autorităţile locale împreună cu instituţiile de învăţământ. În ceea ce priveşte studenţii înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă, aceştia vor beneficia tot de 120 de călătorii lunare subvenţionate, pentru toate liniile. Precizăm că abonamentele pentru studenţi vor fi valabile de la 1 martie şi le vor înlocui pe cele vechi care subvenţionau transportul în comun doar pentru două linii.

IULIUS MALL INTRODUCE PARCARE CU PLATA
Persoanele care vor dori să parcheze în incinta centrului comercial Iulius Mall vor avea de plătit un tarif de 3 lei/oră dacă staţionează mai mult de 60 de minute în parcarea subterană.
Decizia vine ca urmare a utilizării excesive a parcării instituţiei de către persoane ce nu se află în incinta magazinelor din mall. De asemenea clienţii hypermarket-ului Auchan şi cei ai spălătoriei auto vor beneficia de o oră suplimentară în care vor putea utiliza parcarea gratuit, în timp ce persoanele care se află la cinema vor primi în plus două ore gratuite. Pentru încurajarea unui stil de viaţă sănătos, conducerea centrului comercial a precizat că va suplimenta parcările pentru biciclete.

COMPETITIE DE ROBOTICA, IN PREMIERA LA CLUJ-NAPOCA
O competiţie amicală în care elevii din mai multe oraşe din Transilvania îşi vor prezenta roboţeii pe care i-au creat va avea loc în premieră, mâine, în incinta clădirii Coratim Events.
În cadrul evenimentului, tinerii îşi vor prezenta lucrările cu care intenţionează să se califice în faza naţională a concursului BRD First Tech Challenge România, ceea ce le va aduce o şansă de a participa la competiţia cu roboţei organizată în Statele Unite ale Americii. Roboţeii sunt creaţi după standardele americane, sunt acționați prin telecomandă dar au și funcții autonome. Tinerilor le este extrem de utilă această experiență, nu doar pentru a simți febra întrecerilor, dar și pentru a încerca să își construiască un viitor în robotică.

CONSILIERE PSIHOLOGICA GRATUITA PENTRU PERSOANELE DEPRIMATE
Persoanele care suferă de depresie sau se simt triste şi singure în această perioadă vor beneficia de consiliere psihologică prin intermediul unei campanii speciale intitulată #BlueMondayRomânia.
Serviciile vor fi puse la dispoziţia clujenilor de către 16 psihologi din Cluj-Napoca şi Bucureşti, prin intermediul Asociaţiei Daisler şi a altor parteneri ai acesteia. Precizăm că încă din anul 2005, a treia zi de luni din ianuarie este intitulată „Lunea albastră” şi se referă la stările de anxietate prin care pot trece oamenii după sărbătorile de iarnă, printre cauze fiind întoarcerea la muncă şi condiţia financiară precară. Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că mai bine de 2 milioane de români suferă de depresie. Campania #BlueMondayRomânia se va derula pe tot parcursul săptămânii viitoare.