17 iunie

UN PROIECT DE LOCUINŢE PENTRU TINERI
România va împrumuta 175 de milioane de euro pentru construcția de locuințe pentru tineri. Proiectul prevede construirea, renovarea sau modernizarea unui număr de aproape 7.000 de locuințe destinate închirierii de către persoane și familii tinere, ale căror venituri nu le permit închirierea unei locuințe de pe piața liberă. Costul total net estimat este de 250 de milioane euro, din care un împrumut bancar va finanța până la 70% din sumă. Ministerul Dezvoltării va derula lucrările prin ANL. Beneficiari vor fi persoanele sau familiile tinere cu vârsta până în 35 de ani la data depunerii cererii, iar selecţia lor va fi făcută de consiliile locale.

{sursa: radiocluj.ro}

UN NOU PARKING ÎN CARTIERUL MĂNĂŞTUR
Un parking suprateran va fi construit în cartierul clujean Mănăştur. Investiţia se va face pe un teren aflat la intersecţia străzilor Primăverii şi Gârbău. Parkingul va avea două demisoluri, un parter şi cinci etaje şi va asigura 410 locuri de parcare pentru locuitorii din această zonă.
Consiliul Local a aprobat joi, 16 iunie, planurile urbanistice ale construcţiei, iar în perioada următoare vor fi elaborate studiile tehnice şi financiare, după care va fi lansată licitaţia pentru execuţie. Primăria a anunţat acest proiect al parkingului încă de acum trei ani, dar nu a putut fi pus în aplicare din cauza problemelor juridice ale terenului.
În cartierul Mănăştur a mai fost inaugurat un parking pe strada Primăverii, iar construcţia celui de-al doilea de pe strada Negoiu este în prezent blocată din cauză că firma constructoare a intrat în insolvenţă.

{sursa: radiocluj.ro}

NOI OPORTUNITĂŢI CULTURAL-SOCIALE ÎN ZONA CETĂŢUIE
Primăria Cluj-Napoca urmeaza sa cumpere zona Cetăţuia pe bucăţi. Consiliul Local şi-a exprimat ieri dreptul de preemţiune pentru achiziţia unei clădiri şi a terenului aferent pe care actualul proprietar doreşte să le înstrăineze. Imobilul în suprafaţă de 158 de metri pătraţi se află pe strada Călăraşi numărul 1 şi în trecut acolo au existat mai multe anexe ale garnizoanei austriece. 100 de mii de euro vor fi plătiţi de la bugetul local pentru achiziţia acestei construcţii. Lucrările de restaurare vor costa 300.000 de euro. Până în prezent municipalitatea a mai achiziţionat pe Cetăţuie clădirea cu poarta de acces dinspre zona sud-estică şi un teren de 10.000 de metri pătraţi. În zona Cetăţuia Primăria doreşte să amenajeze un amfiteatru pentru activităţi culturale şi sociale, iar clădirile achiziţionate vor fi folosite ca spaţii expoziţionale şi de întâlniri.

{sursa: radiocluj.ro}

TRANSPORTUL ÎN COMUN DE RUSALII
Programul mijloacelor de transport in comun pentru perioada 18 – 20 iunie este urmatorul:
Sâmbătă circulația se va desfășura între orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sâmbătă. Duminică și luni circulaţia se va desfăşura între orele 6,00–23,00, conform programului pentru zilele de duminică. Transportul de noapte se realizează cu autobuze, prin intermediul liniei 25, după următorul program:
Plecări Bucium: 23,05 – 23,35 – 00,05 – 00,30;
Plecări Unirii: 23,00 – 23,30 – 00,00 – 00,30.

De asemenea Primăria Cluj-Napoca anunta un program special cu ocazia sărbătorii de Rusalii. Serviciul de evidenţă a persoanelor NU va asigura program cu publicul, nici preluări, nici eliberari de acte de identitate, în perioada 18-20 iunie. În ceea ce privește Serviciul stare civilă, in aceasi peroada, asigură program cu publicul după cum urmează:
sâmbătă, 18 iunie- se asigură program la„Compartimentul decese” în intervalul 8.30-13.30;
duminică, 19 iunie-nu se asigură program;
luni, 20 iunie- se asigură program la „Compartimentul decese” în intervalul 8.30-13.30.
Căsătoriile programate sambata,18 iunie, vor fi oficiate conform programărilor stabilite. Incepând de marți, 21 iunie se va relua programul normal de lucru.

{sursa: comunicat de presa}

UN SPECTACOL-EVENIMENT DEDICAT DISTINSEI SOPRANE LUCIA STĂNESCU
Opera Națională Română din Cluj-Napoca va invita astazi, ora 18.30, la un eveniment unic și unul dintre cele mai emoționante spectacole ale acestei stagiuni: ”AIDA”, de Giuseppe Verdi, dedicat distinsei soprane LUCIA STĂNESCU, cu ocazia celei de-a 90-a sa aniversare, un spactacol care indica totodata debutul artistei in urma cu 7 decenii.
Spectacolul–eveniment aduce totodată invitația la Operă într-o ținută ”la papion”. Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, lansată cu ocazia premierei ”Nabucco” din data de 29 mai, este reluată cu prilejul acestui spectacol din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care isi doresc ca acesta să fie perceput și tratat. Cei care nu au încă accesoriul în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la un stand aflat în foaierul Operei în seara spectacolului ”Aida”.

{sursa: comunicat de presa}