17 mai

PROGRAMUL NAȚIONAL APICOL – CERERI DE INTENTIE PENTRU ACCESARE
Cererile de intenție pentru accesarea Programului Național Apicol pot fi depuse până pe 31 mai, se arată într-un anunț publicat astăzi de Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Programul vizează măsuri ca “Asistența tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori”, „Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorcă apicolă/pavilion apicol şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, și “Achiziționarea de accesorii apicole de către stupinele de elită/multiplicare”. Date fiind condițiile pandemice, documentația necesară însoțită de cererea aferentă pot fi transmise electronic către Centrului Județean APIA. Solicitanţii care vor depune cererea de intenție pentru măsurile menţionate au dreptul să depună și cererea de plată prin care vor solicita sprijin pentru acelaşi produs din cererea de intenţie. Menționăm că cererile de plată vor putea fi trimise până în 31 iulie. Valoarea sprijinului financiar alocat în ediția curentă a programului este de aproximativ 51.000 lei. Program Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole.

S-A DAT STARTUL REÎNSCRIERII COPIILOR ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREȘCOLAR
Reînscrierea copiilor în unitățile de învățământ preșcolar se desfășoară de astăzi și până în 28 mai.
Înscrierea copiilor în grădinițe se va face începând cu finalul acestei luni, termenul limită fiind data de 31 august. Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere a copiilor care au frecventat grădinița în acest an școlar, se va face în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică. Criteriile generale de departajare implică dovada faptului că un copil este orfan de ambii părinţi, că este orfan de un singur părinte, respectiv că are un frate/o soră înmatriculați în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă. De asemenea se mai are în vedere și deținerea unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. Criteriile specifice de departajare se aplică ulterior celor generale și sunt elaborate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar preșcolar. În vederea înscrierii copiilor în învățământul preșcolar, părinții pot opta pentru înscrierea prin intermediul mijloacelor electronice, prin fax, poştă electronică sau telefonic. Înscrierea preșcolarilor pentru anul școlar 2021-2022 se va realiza în 3 etape. Informații utile pentru părinți, precum și calendarul complet al reînscrierii/ înscrierii în învățământul preuniversitar preșcolar, la nivelul județului Cluj, sunt disponibile și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

CAMPANIE DE COLECTARE GRATUITA A DESEURILOR DIN CLUJ-NAPOCA
Campania de colectare a deșeurilor voluminoase de la populația clujeană, care a început în aprilie, va continua până în 15 august.
Persoanele fizice vor putea să predea gratuit deșeurile de mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, altele decât deșeurile de construcții și deşeurile de echipamente electrice şi electronice, în punctele de colectare aferente sectorului în care sunt arondate serviciului de salubrizare menajeră. Sector I este operat de compania Rosal Grup și cuprinde următoarele puncte de colectare: Str Tăietura Turcului, pe platoul situat înainte de arteraVântului – ziua programată este Joia, în intervalul orar 09:00-17:00.Tot din sectorul I face parte și punctul de colectare situat pe Str. Gh. Dima, la intersecție cu L. Pasteur – care este deschis în zilele de Marți, în intervalul orar 09:00-17:00. Sector II este operat de compania Brantner Veres și vizează zonele: Str. Unirii, la capătul liniei de troleibuz, în apropierea stației de biciclete Cluj Bike – punct deschis Sâmbăta, în intervalul orar 09:00-17:00, respectiv Str. Anton Pann, la intersecția cu artera Mărășești, unde locuitorii pot depune deșeurile în zilele Miercuri, intervalul orar stabilit fiind 09:00-17:00.