17 septembrie

O NOUA FILIALA A BIBLIOTECII JUDETENE OCTAVIAN GOGA
O nouă filială a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” îşi deschide astăzi porţile în cartierul Grigorescu. Aceasta cuprinde cca. 7000 de exemplare de carte şi materiale audiovizuale, iar o sală este destinată copiiilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că deschiderea unei noi filiale este benefică, menită să facilititeze şi mai mult accesul la educaţie, cunoaştere şi cultură. Fililiala Bibliotecii se află pe strada Donath, şi poate fi vizitată luni, miercuri şi joi între orele 12-20, iar marţi şi vineri, de la 8 la 16.

LUCRARI DE INTRETINERE
Lucrări de întreţinere se află în plină derulare pe drumul judeţean 109C pe tronsonul Cămăraşu – Hodaie – Geaca. Sectorul de drum vizat are o lungime de 9 km, iar lucrările constau în frezarea porţiunilor deteoriorate din calea de rulare, plombări cu beton asfaltic şi burduişuri. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că aceste lucrări contribuire la asigurarea unei circulaţii în condiţii normale şi de siguranţă şi creează oportunităţi de dezvoltare economică a zonei, cunoscută pentru reţeaua de lacuri de pescuit şi agrement.

CONDITIILE DE VIATA ALE ROMANILOR
Jumătate dintre români fac faţă cu greu cheltuielilor, iar mare parte dintre ei trebuie să se împrumute pentru a le putea acoperi, arată studiul „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România” oferit de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai multe plăţi au fost înregistrate la energia electrică, urmată de întreţinerea locuinţei şi abonamentul telefonic. Două din 5 gospodării spun că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar o treime consideră că pot să-şi plătească cheltuielile cu un venit lunar minim între 1000 şi 2000 de lei, dar 3 din 5 gospodării au nevoie minim 2000 de lei pentru a-şi acoperi cheltuielile.

EXERCITIU DE SALVARE DIN PESTERA IN MUNTII BIHOR-VLADEASA
Exerciţiu regional de salvare din peşteră a fost organizat de Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo din judeţele Cluj şi Bihor, în munţii Bihor-Vlădeasa în acest sfârşit de săptămână. Acesta a simulat situaţia unui accident în zona Ponorul Mare din Platoul Vărăşoaia. La exerciţiu au participat 45 de salvamontişti, speologi şi voluntari, din Arad, Huneodoara, Cluj şi Bihor, dar şi din străinate, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Exerciţiul a avut ca principale activităţi acordarea primului ajutor şi pregătirea accidentatului pentru evacuare, instalarea unui punct cald şi evacuarea accidentatului, evaluarea funcţiilor vitale şi predarea accidentatului către un echipaj SMURD. Acţiunea de evacuare a avut loc din avenul V5, din faţa Muncelului, care este cel mai adânc din România.

12.000 VOLUNTARI CLUJENI AU PARTICIPAT LA ZIUA DE CURATENIE GLOBALA
Aproximativ 12.000 de voluntari din judeţul Cluj şi 338.000 din România, au participat la acţiunea de ecologizare care a avut loc sâmbătă, cu ocazia Zilei Globale de Curăţenie. Clujul s-a aflat pe locul 8 în topul judeţelor cu cei mai mulţi voluntari cu 13.000 de saci de deşeuri colectate, pe primul loc aflându-se judeţul Mureş, cu peste 30.000 de voluntari, urmat de Botoşani, Gorj şi Suceava. La acţiune au participat mai multe instituţii judeţene şi locale, companii, Ong-uri şi centre de plasament. Iniţiativa a fost organizată de mişcarea socială Let s Do It World, şi a avut loc în peste 150 de ţări.