18 AUGUST

FINANTARE EUROPEANA PENTRU SPITALE

O nouă finanțare europeană, de peste 15 milioane de lei, pentru spitalele clujene implicate în lupta cu noul coronavirus. Din banii obținuți de forul administrativ de la Uniunea Europeană vor fi decontate nu mai puțin de 238 de aparaturi medicale de înaltă tehnologie și peste 350.000 de echipamente de protecție achiziționate din bugetul județului. Acestea vor deservi cele patru spitale clujene implicate în lupta cu noul coronavirus: Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal. Acest proiect european se adaugă unuia similar câștigat deja de Consiliul Județean în luna iulie, când au fost obținuți aproximativ 12,3 milioane de lei pentru dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de Copii cu 258 de echipamente medicale de ultimă generație.

DECONTARILE CNAS LA INDEMANA CETATENILOR

Românii vor avea acces la decontările făcute de CNAS în numele lor. Cetățenii care plătesc contribuția la asigurările de sănătate pot avea acces, la cerere, la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele lor, informează Radio România Actualități. În termen de 45 de zile, Casa trebuie să dea un răspuns, iar solicitarea de informații privind decontările poate viza doar anul în curs. Legea a fost adoptată în septembrie anul trecut, de parlament și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis, spre promulgare.

PARCUL EST – IN FAZA DE LICITATIE

Primăria renunță la aquapark, dar promite o grădină publică pentru clujeni. Astfel, procedurile pentru amenajarea Parcului Est vor începe în această toamnă, odată cu lansarea unui concurs internațional de soluții, în baza căruia se va stabili cum va arăta întreaga zonă. În acest perimetru, primăria ar fi dorit să amenajeze și un aquapark, dar a renunțat definitiv la proiect, în urma protestelor mai multor activiști de mediu. Parcul Est are o suprafață de 45,4 hectare care se doreste să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca. Amenajarea Parcului Est este o investiție de durată, în condițiile în care numai proiectarea este estimată să dureze un an. Reprezentanții municipalității își propun ca, cel puțin o parte din sumele necesare, să fie atrase din fonduri europene. Din totalul terenului pe care se va întinde parcul, primăria deține cu puțin peste un sfert din suprafață, iar pentru restul sunt necesare exproprieri. Parcul Est urmează să fie amenajat în zona Coloniei Sopor, în continuarea actualei baze sportive de la capătul cartierului Gheorgheni.

TERAPIE PRIN ARTA – CREATE.ACT.ENJOY

Organizatia Create.Act.Enjoy a conceput un proiect prin care sa fie alături de oamenii din spitale și din comunitate prin realizarea unor videouri – unele de tip atelier creativ, altele ca scurtmetraje. Cea de-a opta ediție anuală a proiectului se desfășoară în perioada 17 august – 26 septembrie, în 5 spitale din Cluj-Napoca, respectând toate normele sanitare și de siguranță necesare. Printre activitățile create pentru pacienți și personalul medical sunt instalarea de biblioteci în spitale, concerte în aer liber, videouri educative sau motivaționale și ateliere creative difuzate în spații de așteptare, ateliere de comunicare în format filmat pentru personalul medical, instalații vizuale și muzicale interactive, „Rudă pentru o zi” – conversații telefonice cu persoane spitalizate și izolate, susținute de voluntari instruiți. Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă. Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora, din dorința de a spori efectele tratamentelor din spitale.