18 februarie

PESTE 8 TONE DE MANCARE SALVATE DE BANCA DE ALIMENTE
Peste 8 tone de mâncare au fost salvate din toamna 2018 și până la acest moment, cu ajutorul băncii de alimente. Hrana a provenit de la agenții economici din Cluj-Napoca și a fost distribuită către 300 de persoane nevoiașe, cu dizabilități sau defavorizate. Donațiile pot proveni doar de la persoanele juridice și sunt redirecționate către beneficiari tot cu personalitate juridica, precum ONG-urile. Mâncarea donată provine din surplusul de produse cu erori de ambalare, etichetare și gramaj, activități promoționale încheiate sau aflate în apropierea datei de scadență, care trebuie să fie mai mare de 24 ore. Obiectivele echipei inițiatoare Food Waste Combat, pentrul 2019 sunt atingerea nivelului de 100 de tone de mâncare salvată, 600 de beneficiari și crearea unei relații de colaborare cu 5 furnizori principali. Banca de alimente Cluj face parte din Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan” și poate fi urmărită pe pagina de facebook, Banca de Alimente Cluj.

LIDL A RETRAS UN PRODUS
Lanțul comercial Lidl România a retras din vânzare produsul „Belbake fulgi nucă cocos” de 200 g, după ce s-a descoperit faptul că acesta poate cauza reacții alergice la ingerare, potrivit Administrației Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Specialiștii susțin că produsul afectat conține dioxid de sulf, care nu este declarat pe etichetă, iar clienților cu alergie la sulfiți li se recomandă să nu consume alimentul. Reprezentanții lanțului comercial au declarat că produsul, care are termenul de valabilitate până în 21.11.2019, poate fi returnat fără a prezenta bonul fiscal.

ZIUA LUI BRANCUSI
Ziua sculptorului român Constantin Brâncuși va fi sărbătorită mâine la Cluj-Napoca, în cadrul unei expoziții organizată la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. Evenimentul va avea loc de la ora 13, gazda fiind scriitorul Dan Marius Drăgan, cu participarea mai multor grupuri de elevi din învățământul preuniversitar. Reamintim că sculptorul Constantin Brâncuși s-a născut în 19 februarie 1876 în localitatea Hobița, județul Gorj, și este recunoscut pe plan mondial ca unul dintre cei mai importanți artiști.

 

CLUJ-NAPOCA PE PRIMUL LOC LA EFICIENTA POLUARII
Cluj-Napoca se află pe primul loc în ceea ce privește eficiența împotriva poluării, potrivit unui clasament realizat de ONG Observatorul Român. Studiul a fost realizat pentru 10 orașe din România, la polul opus aflându-se municipiul Ploiești. Analiza a fost realizată pe baza activității autorităților locale și a acțiunilor concrete întreprinse pentru a reduce poluarea aerului. Realizatorii raportului au declarat că deși primele orașe au o eficiență ridicată împotriva poluării, totuși niciunul nu a reușit să atingă jumătate din scorul maxim posibil pentru acțiunile anti-poluare.
Potrivit ultimelor statistici, peste 23.000 de români mor anual din cauza aerului poluat, România este pe locul 5 la numărul de ani de viață pierduți din cauza poluării.