18 iulie

SITUATIA DIN TURCIA

Aproximativ şase mii de persoane au fost reţinute până acum în Turcia, după lovitura de stat eşuată, de vineri seară, soldată cu peste 250 de morţi. Potrivit ministrului justiţiei, citat de agenţiile Reuters şi France Presse, operaţiunea este încă în curs şi urmează alte arestări. Ieri, mai mulţi înalţi responsabili din armată au fost reţinuţi în vestul Turciei, împreună cu 50 de militari. Şi comandantul bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei a fost arestat pentru complicitate la tentativa de lovitură de stat. Baza aeriană este utilizată atât de către Statele Unite, cât şi de alţi parteneri din coaliţia care luptă împotriva militanţilor Statului Islamic din Siria. Peste trei mii de membri ai armatei turce au fost arestaţi până în acest moment. De asemenea, peste 2700 de judecători au fost destituiţi, pentru că ar fi adepţii unui lider religios aflat în Statele Unite, pe care preşedintele Turciei îl acuză că a pus la cale înlăturarea sa de la putere. Recep Erdogan a declarat că iniţiatorii loviturii de stat vor plăti scump trădarea şi a spus că Parlamentul va decide dacă va reintroduce pedeapsa cu moartea. Între timp în Turcia, viaţa a revenit la normal, în urma tentativei de lovitură de stat, a anunţat premierul Binali Yildirim. El a adăugat că Banca Centrală , Bursa de valori şi sistemul bancar funcţionează în parametri normali.

sursa: radiocluj.ro

TRESTRICTII DE CIRCULATIE IN MUNTENEGRU

În Muntenegru au fost instituite restricţii de circulaţie, până în 1 septembrie, zilnic, între orele 17:00 şi 22:00, informează Ministerul de Externe. Acestea au fost impuse din cauza unor lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere pe mai multe drumuri din această ţară. Ministerul precizează că este posibil să intervină modificări suplimentare de ultim moment ale restricţiilor şi le recomandă şoferilor să circule cu prudenţă în Muntenegru.

sursa: radiocluj.ro

PROMOVABILITATEA DUPA CONTESTATII

In cadrul examenului de bacalaureat, la nivelul judeţului Cluj, au fost depuse 857 de contestaţii, dintre care 475 au fost respinse, iar 382 au fost acceptate. Dintre cele 382 de contestaţii acceptate, 257 de lucrări au fost evaluate cu nota mai mare decât cea primită iniţial, iar 125 au fost evaluate cu o notă mai mică. Procentul de promovare la nivelul județului Cluj, dupa contestatii, a crescut si este acum de 84.27%.

sursa: comunicat de presa

TRANSYLVANIA HISTORY DAY

Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, organizează în perioada 29-31 iulie cea de-a treia ediție a Festivalului Transylvania History Days, care va avea loc pe malurile Someșului, la vest de podul Garibaldi. Este vorba de un festival de reconstituire istorică, al cărui scop este acela de a face istoria mai atractivă și mai accesibilă publicului larg. Timp de trei zile, vor fi readuce la viață lupte, meșteșuguri și obiceiuri de viață cotidiană, din Antichitate, Evul Mediu și Primul Război Mondial.

sursa: comunicat de presa