18 iunie

EVALUAREA NATIONALA A INCEPUT ASTAZI
Absolvenții clasei a VIII-a au început astăzi Evaluarea Națională, cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar joi vor urma să susțină proba de evaluare a cunoștințelor la Matematică. Ziua de vineri este rezervată exclusiv verificării cunoștințelor la Limba și literatura maternă. Rezultatele inițiale vor fi afișate marți, 25 iunie, urmând ca după rezolvarea contestațiilor depuse să se afișeze listele cu rezultatele finale, mai exact sâmbătă, 29 iunie. Fiecare sesiune de examen are o durată de două ore și este monitorizată prin sistemele de supraveghere audio-video. Pentru sesizarea eventualelor nereguli din centrele de examen, cei interesați pot apela numărul 0800 801 100, pus la dispoziția publicului de către Ministerul Educației Naționale. Reamintim pe această cale că media obținută în urma susținerii examenului de Evaluare Națională are o pondere de 80% din calculul mediei de admitere la liceu.

O INVENTIE A CARUI AUTOR ESTE UN ELEV
Robert Jeno Kovacs, elev în clasa a XII-a la Liceul Unitarian Janos Szigmond din municipiul Cluj-Napoca, este inventatorul unui ghiveci prin intermediul căruia plantele pot să fie îngrijite de la distanță. Mai exact ghiveciul de flori denumit KO-Pot are ca funcții speciale: asigurarea automată a apei pentru udarea plantelor, în cazul omiterii reumplerii rezervorului propriu, proces ce se realizează prin metoda condensării, extrăgând apa din aer și filtrând-o printr-un sistem cu cărbune activ. Totodată, invenția deține și funcții experimentale, dintre care generarea câmpului magnetic, a frecvențelor de sunet și asigurarea muzicii, toate împreună ducând la creșterea mai rapidă și la estetizarea plantelor. De asemenea, sistemul este controlabil prin intermediul unei aplicații, menită să ofere informații despre mediul ambiental al plantei. Robert Jeno Kovacs a fost premiat pentru invenția sa în cadrul Concursului Internațional de Invenții Tudek din Ungaria. Amintim și faptul că elevul se află la cea de-a doua invenție, anul trecut proiectând un sistem de răcire al calculatoarelor.

MASA ROTUNDA DESPRE IMUNOTERAPIA ONCOLOGICA SI ROLUL BIOMARKERILOR
Despre „Medicina personalizată în cancer: Imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor” se va discuta mâine începând cu ora 11, în cadrul unei mese rotunde ce va fi organizată la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”. Evenimentul va aduce în prim-plan modul în care acționează imunoterapia oncologică, de ce este printre cele mai promițătoare inovații în oncologie și care este rolul biomarkerilor în conceptul de Medicină Personalizată 2.0. Printre vorbitori se vor afla și: Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, directorul medical al instituției și Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.