18 mai

A ÎNCEPUT EVALUAREA NAȚIONALĂ A ELEVILOR DIN CLASA A IV-A
Evaluarea Națională a elevilor înscriși în clasa a IV-a a debutat astăzi cu prima probă scrisă la limba și literatura română, urmând ca mâine să aibă loc testarea la matematică.
Elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba specifică joi, 20 mai. La nivelul județului Cluj, pentru evaluarea națională au fost înscriși aproape 6350 de elevi din clasele a IV-a, cca. 4600 din mediul urban și mai bine de 1.700 din mediul rural. În municipiul Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a IV-a, va fi susținută de către peste 3.300 de elevi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din instituțiile de învățământ private. Date fiind condițiile pandemice, elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase. Timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe scrise nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează. Totuși, ele vor fi comunicate individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, respectiv în limba maternă, precum și evaluarea competențelor la disciplina matematică.

STRADA MOZART VA FI MODERNIZATĂ
Lucrările de modernizare a străzii Wolfgang Amadeus Mozart au debutat ieri. Partea carosabilă vizată are o suprafață de 1704 mp, iar trotuarele acoperă 486 mp.
Principalele modificări au în vedere introducerea în subteran a unor rețelele aeriene de fibră optică și energie electrică – cu amplasarea în zonă a unui post de transformare pentru injecție de putere. De asemenea, urmează să fie montați 8 stâlpi de iluminat stradal cu LED-uri. Valoarea totală a investiției depășește 1.4 mil de lei + T.V.A, iar termenul de execuție este de 4 luni de la data ordinului de începere. Lucrările de modernizare sunt realizate de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

PIAȚĂ VOLANTĂ ÎN PARCUL ETNOGRAFIC ”ROMULUS VUIA”
Asociația Meșterilor Populari Clujeni în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei anunță deschiderea Pieței Volante în incinta Parcului Etnografic „Romulus Vuia”, din Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc de vineri și până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Potrivit organizatorilor, accesul publicului la eveniment se va face pe poarta principală, ȘI ESTE contra cost, prețul biletului fiind cel practicat pentru vizitarea muzeului. Peste 60 meșteri își vor expune produse precum costume populare tradiționale, ștergare, fețe de masă, obiecte de ceramică, din blană sau piele, podoabe din lemn sau os sculptat, mărgele, jucării, ouă încondeiate și multe altele. Tot la eveniment veți mai găsi legume și fructe, miere de albine, zacuscă, murături și siropuri, ciocolată, turtă dulce, toate produse tradițional. Nu vor lipsi nici florile, aranjamentele florale, produse din lavandă, demonstrații la roata olarului, de pictură, ori cu croșeta.