18 martie

SIMULĂRI BAC 2019

Aproximativ 300.000 de elevi din clasele a 11-a şi a 12-a au început astazi simularea bacalaureatului, cu proba scrisă la limba şi literatura română. Maine este programată proba scrisă la limba maternă, iar miercuri, cea obligatorie a profilului. Joi, 21 martie, se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării, pe care o vor susţine doar elevii claselor a 12-a. Rezultatele vor fi afişate în 29 martie, iar notele vor fi trecute în catalog numai la solicitarea elevilor. Ulterior, acestea vor fi discutate individual cu fiecare elev, dezbătute la nivelul clasei, în şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, pentru adoptarea unor măsuri adecvate fiecărei situaţii, cu scopul îmbunătăţirii performanţelor şcolare.

SILVIA GHELAN A DECEDAT

Marea actriță Silvia Ghelan, Doamna Teatrului Național din Cluj, s-a stins ieri din viata, la varsta de 95 de ani. Născută la Cluj, în 25 octombrie 1924, absolventă a Conservatorului și decorată de Casa Regală a României cu decorația Nihil Sine Deo în 2013, Silvia Ghelan este una din marile actrițe pe care le-a dat Clujul, jucând mai ales roluri dramatice, precum Cesonia din „Caligula” dar și comice, precum Veta din „O noapte furtunoasă”. In cei peste 50 de ani petrecuti pe scena Teatrului National din Cluj, Sivlia Ghelan a lucrat sub bagheta unor mari regizori, o colaborare de excepție având cu Vlad Mugur sub a cărui direcție de scenă a realizat personaje remarcabile. În cariera sa, actrița Silvia Ghelan a jucat și în trei filme: Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu și Întunericul alb.

CONFERINTA “O VIAȚĂ = O GENERAȚIE”

Campania 40 de zile pentru viata organizeaza astazi de la ora 19 conferinta o viata egal o generatie. Tema intalnirii va fi abordata din 5 perspective: științifică, etico-morală, teologică, creaționistă și psihologică, mai exact despre efectele post-avort. La final, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. Conferinta se va desfasura la Casa de cultura a studentilor, sala Europa, astazi de la ora 19.

VERNISAJ EXPOZITIE FOTO “MĂNĂȘTUR DE CLUJ”

Asociația ArtImage Cluj-Napoca vernisează expoziția de debut fotografic „Mănăștur de Cluj” proiect fotografic realizat de Eliza Spătar. Evenimentul va avea loc în data de maine de la ora 18.00 în Foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj în prezența artistei. 22 de fotografii color de mari dimensiuni aduc o sinteze a trăirilor în unul din marile cartiere ale Clujului.