18 octombrie

PROIECTUL PRIVIND MODERNIZAREA SPITALULUI DE RECUPERARE PRIN FINANTARE EUROPEANA
Consiliul Județean Cluj a aprobat în ședința de ieri proiectul privind reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea ambulatorului Spitalului Clinic de Recuperare prin finanțare europeană. Principalele lucrări care vor fi efectuate vizează schimbarea destinației actuale a Corupului Laboratoare în ambulatoriu pentru adulți și copii și crearea de spații suplimentare pentru decongestionarea funcțiilor existente. Astfel, la parter va funcționa ambulatorul pedriatic, compus dintr-un cabinet de ortopedie și o sală de chipsare, iar la etajul 1 va funcționa ambulatorul pentru adulți, dotat cu sistem de ticketing pentru a reduce aglomerarea la cabinete. Clădirea actuală unde funcționează ambulatorul este folosită la capacitate maximă, fără posibilitatea de extindere. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că investiția este necesară pentru că instituția medicală este singura de acest tip din Transilvania, iar zeciile de mii de pacienți tratați anual au nevoie de cele mai bune condiții și servicii. Scopul proiectului este efectuarea unei cât mai bune distribuiri a fluxurilor de la nivelul spitalului pentru a evita suprapunerea pacienților internați cu cei tratați în ambulator și are valoare totală a proiectului este de aproximativ, 12,7 mil de lei.

PIATA IMOBILIARA DIN CLUJ-NAPOCA ESTE IN SCADERE
Piața Imobilelor din Cluj-Napoca este în scădere după ce în septembrie au fost tranzacționate doar 600 de imobile, față de 1300 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor făcute publice de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. La nivel național, în luna septembrie au fost vândute peste 42.000 de imbolie, însă cu 26% mai puțin față de aceeași lună a anului trecut. Potrivit unei analize realizare de ANEVAR – asociație a evaluatorilor de imobile, piața imobiliară clujeană este în scădere, după ce în ultimii ani a avut o viteză dublă de creștere față de municipiul București. Astfel, valoarea medie de piață a unui metru pătrat în Cluj-Napoca a înregistrat o scădere de 0,1%, după creșteri semnificative din 2016. Prețurile apartamentelor în Cluj au crescut cu 35%, pe când în municipiul București cu aproximativ jumătate, 17%.

TURNUL POMPIERILOR IN REABILITARE, STRADA TIPOGRAFIEI INCHISA
Circulația auto pe strada Tipografiei a fost închisă în vederea executării lucrărilor de reabilitare a obictivului Turnul Pompierilor. Astfel, accesul va fi permis doar riveranilor dinspre strada Curie, însă staționarea pe strada Tipografiei va fi interzisă. Lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor au început luna aceasta, în urma câștigării unui concurs de soluții organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România.
Proiectul are o valoare totală de 10,2 mil de lei și este inclus pe lista obiectivelor clujene finanțate prin fonduri europene la categoria Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural și natural. Principalele lucrări care vor fi efectuate sunt restaurarea porțiunilor patrimoniale ale imobilului, prin dotarea cu lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural și camere video. Piramida de sticlă va fi înlocuită cu două nivele, deschis și închis, care vor oferi o panoramă de 360 de grade. Ordinul lucrărilor a fost dat în 13 iulie și au o durată de 2 ani. Reamintim că Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 în cea de a doua incintă medievală de apărare a orașului fiind folosit ca punct de observare a incendiilor, iar mai târziu  a gazduit Muzeul Pompierilor.