18 septembrie

CERERE INEDITĂ
Deputatul clujean Adrian Dohotaru a anunțat că a cerut Ministrului Transportului și ROMATSA ca avioanele să nu mai zboare peste orașul Cluj-Napoca, deoarece deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează zeci de mii de locuitori.

El a mai precizat că doreşte ca, împreună cu un grup de clujeni, să se întâlnească şi să discute cu autorităţile despre modificarea culoarului de zbor.

Adrian Dohotaru spune că cei mai afectați sunt locuitorii din cartierele aflate în apropierea aeroportului, însă zgomotul se aude şi în cealaltă parte a oraşului. Nu în ultimul rând, deputatul atrage atenţia că cele mai multe accidente au loc la decolare şi la aterizare şi, spune el, „e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecţiune a unui avion deasupra oraşului Cluj-Napoca.”

LUCRĂRI PE DJ 107M
Consiliul Județean Cluj informează faptul că pe drumul județean 107M Luna de Sus (DN1) – Săvădisla – Băişoara – Buru – limita cu judeţul Alba au demarat lucrări de întreținere pe un tronson în lungime de 42 kilometri.

Proiectul vizează două sectoare de drum distincte, iar în etapa actuală, lucrările se derulează pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 0+000 și kilometrul 21+000, urmând ca după finalizarea acestora lucrările să continue pe sectorul de drum situat între km 21+000 și 42+000.

OPERA NAȚIONALĂ DIN CLUJ, LA 100 DE ANI
La 100 de ani de la înființare, Opera Națională Română din Cluj-Napoca invită, mâine, publicul larg la Vernisajul Expoziției Foto OPERA 100, montată pe Bulevardul Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor).

Evenimentul începe mâine, la ora 14:30 si va dezvălui în premieră o galerie remarcabilă de fotografii cu spectacole legendare, artiști și personalități marcante din istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Vernisajul Expoziției va avea loc în prezența unor invitați speciali, iar intrarea la eveniment este liberă.

Pe lângă aceste evenimente, reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca anunță că stagiunea aniversară 2019-2020 va fi una plină de surprize.

PUTEM ECONOMISI ENERGIE UȘOR
Înlocuirea becurilor clasice, montarea senzorilor de prezenţă şi a unor surse de iluminat direcţionate ne vor ajuta să economisim energie.

Conform grupului E.On Romania, becurile cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de lei, pentru fiecare bec, in timp ce mai multe surse de lumină direcţionate sunt mai potrivite decât o lumină centrală cu o putere mai mare.

Conform aceleiasi surse, becurile clasice produc 95% căldură şi doar 5% lumină, pe când cele cu LED au o degajare de căldură mult mai redusă.

De asemenea, montarea unor corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă în gospodărie, pe casa scării, sau în zonele de tranzit, ne vor ajuta să economisim energie.