18 septembrie

PROIECTUL CASTIGATOR PENTRU STRADA KOGALNICEANU A FOST DESEMNAT
Proiectul câştigător care prevede modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu şi a străzilor adiacente, a fost desemnat ieri. Acesta are în vedere zone pietonale şi spaţiu liber, iar maşinile pot să tranziteze zona însă fără să parcheze, situaţie similară străzii Potaissa. Câştigătorii sunt membrii societăţii Mossfern Arhitectură, iar lucrările vor fi expuse până joi la Casa de Cultură a Studenţilor. Premiul I are o valoare de 755.000 de euro, premiul 2 de 60.000 lei, iar premiul 3 de 30.000 de lei. Scopul concursului a fost transformarea străzii Mihail Kogălniceanu într-o zonă pietonală sau semi-pietonală şi să creeze o legătură cu Bulevardul Eroilor, prin strada Emanuel de Martonne. Au fost propuse în total 11 proiecte, iniţiate atât de participanţi din România, cât şi din ţări precum Spania, Grecia, Hong Kong, Bulgaria şi Belgia.

CCR A APROBAT INITIATIVA DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI
Curtea Constituţională a României a avizat pozitiv iniţiativa de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie şi a decis că aceasta respectă dispoziţiile legii fundamentale privitoare la revizuire. Instituţia s-a sesizat din oficiu, conform legii 47 din 1992, care prevede că curtea constituţională se propunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. Iniţiativa cetăţenească de revizuire a constituţiei a fost votată săptămâna trecută de către Senat cu 107 de voturi pentru, iar referendumul urmează să aibă loc în 7 octombrie.

CLUJUL VA DESCHIDE O EXPOZITIE CU PRODUSE TRADITIONALE LA BRUXELLES
Clujul va deschide o expoziţie de produse tradiţionale la Parlamentul European în Anul Centenarului, după ce Clusterul AgroTransilvania a stabilit cu oficialii europeni prezenţi vineri la Cluj-Napoca să pregătească un eveniment cu produse specifice la Bruxelles. Delegaţia europeană formată din comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan, comisarul european Corina Creţu, ministrul agriculturii Petre Daea, europarlamentarii Daniel Buda şi Maria Zoană a vizitat vineri mai multe obiective de interes din judeţ, şi au participat la conferinţa pe tema „Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică” organizată la Facultatea de Studii Europene. Membrii Clusterului AgroTransilvania au discutat cu membrii delegaţiei aspecte concrete privind modul în care produsele agroalimentare europene pot fi promovate în afara graniţelor uniunii. Delegaţia Comisiei europene a participat şi la Zilele Recoltei şi a vizitat Salina de la Turda şi fermele de la Mociu.