19 august

PARKING-UL PRIMĂVERII 20 VA FI DAT ÎN FOLOSINȚĂ
Consilierii locali urmează să aprobe în ședința de mâine documentul care prevede darea în folosință a parking-ului de pe str. Primăverii, nr. 20 către Serviciul de parcări care activează în subordinea primăriei.
După preluarea administrării obiectivului, respectiv începând cu septembrie, va demara etapa de repartizare a celor peste 370 de locuri de parcare disponibile, prioritate având cei 65 de clujeni care au deținut anterior parcări pe suprafața actuală a parking-ului. Imobilul are șapte niveluri și a fost dotat inclusiv cu sectoare destinate persoanelor cu dizabilități sau iubitorilor de biciclete. Contractul are o valoare ce depășește 30 de milioane de lei și reprezintă primul proiect de parcare publică etajată, ce a fost finalizat. Mai adăugăm că, în total, în Cluj-Napoca vor exista patru astfel de parking-uri, pe străzile Primăverii nr. 8 și 20, Mogoșoaia și în complexul studențesc Hasdeu.

MODERNIZAREA REȚELEI DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE ÎN GHERLA ȘI ÎN ALTE 10 LOCALITĂȚI
Autoritățile județene au anunțat începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelei de apă potabilă și a canalizării din municipiul Gherla și din alte 10 localități învecinate. Rețeaua de canalizare va fi prelungită cu cca. 11 km, iar pe 31 de străzi vor fi montate branșamente, respectiv pe 37 de artere vor fi realizate mai bine de 800 de racorduri. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a precizat că lucrările vor începe în comuna Țaga, pe listă mai aflându-se anumite sate din comunele Sânmărtin, Buza și Cătina. Modernizările vizează o lungime de 80 de km, valoarea investițiilor ajungând la 42,8 mil de lei. Inițiativa face parte dintr-un proiect mai complex, ce aparține Companiei de Apă Someș, beneficiara unor fonduri europene de peste 355 de mil de euro, bani care vor fi utilizați pentru dezvoltarea infrastructurii de apă din județele Cluj și Sălaj.

PREȚURILE PENTRU CONCESIONAREA SPAȚIILOR ÎN NOUL CIMITIR DIN SOMEȘENI VOR FI APROBATE JOI
Prețurile pentru concesionarea spațiilor în noul cimitir, de tip parc, situat pe str. Moș Ion Roată, din cartierul Someșeni urmează să fie dezbătute și aprobate în ședința de mâine a consilierilor locali.
Taxa de înhumare este compusă din tariful concesionării: 100 de lei/mp pentru o perioadă de 20 ani x suprafața locului de veci plus costul soclului pentru monumentul funerar, care se ridică la 590 de lei. Taxa nișă de columbar este alcătuită din 100 de lei/mp pentru 20 de ani taxa de concesiune x suprafața columbarului și 665 de lei nișa de columbar pentru urnă. Precizăm că obiectivul este plasat pe o suprafață de peste 20 ha și cuprinde cca. 5500 de morminte, aproximativ 1800 de urne columbar și o capelă, toate realizate după modelul american sub formă de parc. În noul cimitir au mai fost plantați peste 7000 de arbori și arbuști, a fost amplasat un gard viu și au fost amenajate spații semicarosabile, pietonale și parcaje. Capela, construită pe modelul demisol – parter – etaj, este alcătuită din grupuri sanitare și oficii, sală de mese, sală pentru ceremonii, o cameră rece, vestiare, birouri și grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități. Valoarea totală a proiectului depășește 50 de mil de lei, fără TVA.

PROPUNERE PENTRU MAJORAREA TARIFELOR LA SALUBRITATE
Și tot în ședința de mâine a Consiliului local se va decide și majorarea tarifelor pentru deșeuri cu 25 de procente.
Mai exact, dacă deșeurile sunt sortate, de la 10,92 de lei taxă pentru o persoană, clujenii vor scoate din buzunar în jur de 14,43 de lei/persoană, însă dacă resturile nu sunt clar delimitate pe categorii, operatorul va putea cere în plus încă 25% din preț. Potrivit reprezentanților municipalității, cele două companii de deșeuri – Rosal și Bratner, au cerut modificarea tarifelor pentru activitățile de salubritate stradală ca urmare a cheltuielilor date de sortarea și depozitarea finală a resturilor la celula 1, respectiv la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care percepe în jur de 257 de lei/tonă, fără taxa pe valoare adăugată. Potrivit proiectului de hotărâre, persoanele juridice vor plăti cca. 125 de lei/mc. Pentru detalii legate de tarifele pentru categoriile diferite de deșeuri, puteți intra pe site-ul primariaclujnapoca.ro.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE – ZILELE CULTURALE MAGHIARE
Primăria Cluj-Napoca anunță restricționarea anumitor sectoare de carosabil, până în 22 august, ca urmare a pregătirilor, respectiv a organizării propriu-zise a Zilelor Culturale Maghiare, care încep de astăzi.
În concret, banda 3 de circulație rutieră din Piața Unirii, pe latura de est, va fi restricționată, atunci când situația o va impune, până sâmbătă. Astăzi, în intervalul 19-20:30, sunt vizate de restricții zonele Baba Novac și Kogălniceanu, iar mâine de la 19 la 20:15 vor fi închise străzile Napoca, Piața Unirii, Universității și B-dul Eroilor, ca urmare a organizării unui concert de pian. Tot mâine, de la 21:30 la 23, când situația o va impune, va mai putea fi restricționată și artera Mihail Kogălniceanu, de la strada Kovacs Deszo până la Gall Gabor.