19 august

63 DE TRECERI DE PIETONI URMEAZA SA FIE SUPRALUMINATE
Cele 63 de treceri de pietoni nesemaforizate, pentru care Primăria a primit aviz de începere a lucrărilor de suprailuminare, din totalul de 113, urmează să fie modernizate. Programul a demarat în urma procesului de bugetare participativă care a avut ca punct de pornire un proiect pilot ce a vizat trecerile de pietoni nesemaforizate de pe străzile Donath și Plevnei. Fiecare stâlp de iluminat este echipat cu senzori de prezență, iar în momentul în care pietonii intră în zona de detecție fluxul luminos va crește la nivelul maxim. Investiția se ridică la o valoare de aproape 2,8 milioane de lei și este finanțată prin Programul de cooperare elvețiano-rămân.

PROCEDURA DE ACHIZITIE PUBLICA PENTRU IMOBILELE SOCIALE
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a lansat procedura de achiziție publică a unor imobile ce urmează să aibă ca destinație instituirea locuințelor sociale. Municipalitatea intenționează să cumpere peste 20 de apartamente cu una, două sau trei camere, scopul procedurii fiind acela de a crește numărul de locuințe sociale, care la momentul de față este extrem de redus raportat la cereri. Potrivit datelor existente autoritatea locală acordă, în medie, într-un an, în jur de 15 locuințe sociale, în condițiile în care cererile se ridică la aproape 400 pe an. Totodată, instituția a mai precizat faptul că ofertanții pot fi atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Valoarea investiției se ridică la aproape 2 milioane de euro.

ZILELE CULTURII MAGHIARE
Cea de-a zecea ediție a Zilelor Culturii Maghiare a început oficial, ieri, printr-o gală organizată la Opera Maghiară, unde a participat și Ansamblul Popular de Stat din Ungaria. Printre evenimentele importante ale zilei de astăzi se numără un vernisaj bilingv la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, un tur ghidat la Castelul Banffy de la Bonțida și un concert al filarmonicii pentru copii din Vlăhița. Ediția continuă și mâine cu concerte simfonice, spectacole de teatru și expoziții la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei. Zilele Culturii Maghiare se încheie duminică, dar programul complet până atunci îl puteți consulta pe site-ul magyarnapok.ro.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, PRIMA IN TOP SHANGHAI
Universitatea Babeș-Bolyai este prima instituție de învățământ superior din România intrată în topul Shanghai pe locurile 701-800 și este urmată de Universitatea din București care se situează pe poziția 901-1000. Totuși ambele instituții se află la nivele mai scăzute, față de anul trecut, fapt ce se este cauzat, potrivit declarației prorectorului pentru cercetare al Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David, de impredictibilitatea legislativă în mecanismele academice, lipsa de finanțare și lipsa programelor specifice de susținere a excelenței, precum și de scăderea numărului de locuri la programele de masterat și doctorat. Cunoscut și ca Rankingul Shanghai al universităților, Academic Ranking of World Universities este considerat unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale prin prisma celor două criterii de excelență utilizate în evaluare: educația și cercetarea.