19 februarie

30 DE APARATE MEDICALE LA SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE LEON DANIELLO
30 de aparate medicale de ultimă generație au fost achiziționate în ultima perioadă pentru dotarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”. Potrivit Consiliului Județean, printre echipamentele cumpărate, se numără trei aparate de ventilație mecanică în terapie intensivă, un videolaringoscop și șase monitoare pentru urmărirea funcțiilor vitale ale pacienților. De asemenea, compartimentul ATI a mai fost dotat cu 6 paturi de terapie intensivă, cu funcții speciale în tratamentul postoperator al pacienților, care oferă în același timp posibilitatea de a efectua investigațiile radiologice la pat. Valoarea totală a investiției este de 960.000 de lei.

BURSA ALEX. LEO SERBAN A DAT STARTUL INSCRIERILOR
Perioada de înscrieri pentru Bursa Alex. Leo Șerban oferită în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania a început și are ca termen de limită de înscriere, 25 martie. Aceasta se adresează atât tinerilor jurnaliști și critici de film, cât și regizorilor și scenariștilor, condiția principală fiind aceea ca persoanele care doresc să se înscrie să nu aibă mai mult de 35 de ani. Dosarul trebuie să conțină cv-ul, scrisoarea de motivație și descrierea unui proiect aflat în lucru. Scopul bursei este acela de a promova spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și are o valoare de 2500 de euro. Totodată, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 31 mai-9 iunie, va fi acordată o mențiune în valoare de 1000 euro, unui actor român sub 35 ani, care s-a remarcat într-un lungmetraj sau scurtmetraj și care a avut premiera anul trecut.

AMBASADORUL RUSIEI IN ROMANIA A VIZITAT CLUJUL
Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzim, a vizitat ieri municipiul Cluj-Napoca, despre care a spus că este capitala informală a Transilvaniei. Acesta s-a întâlnit cu conducerea Universității Babeș-Bolyai și a vizitat Centrul Cultural Rus, ocazie cu care a vorbit despre fabrica de vinuri spumante din Șimleu Silvaniei, pe care a vizitat-o în aceste zile, moment în care a adus în discuție dezacordul pe care îl are cu privire la sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei, dar și a relațiilor dintre aceste regiuni. Întâlnirea a avut ca scop dezvoltarea legăturilor culturale și economice dintre România și Rusia. Tot în aceste zile ambasadorul Valery Kuzim a vizitat și județele Maramureș și Sălaj.

USAMV VA AVEA ACTIVITATI DE PRODUCTII PROPRII
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară va avea activități integrate de producție, procesare și comercializare, prin punerea în funcțiune a unei fabrici de bere și cidru, în localitatea Palocsay, și prin înființarea unui abator cu carmangerie, în localitățile Cojocna și Jucu. Totodată, reprezentanții instituției au anunțat că urmează să fie deschis un restaurant propriu în incinta campusului său din Cluj-Napoca, unde va funcționa și o școală de bucătari, iar în perioada următoare unitatea de învățământ are în plan deschiderea unei rețele de magazine proprii, după ce ieri a fost deschis unul în campusul de pe Calea Mănăștur. Profitul care va fi obținut din aceste activități va fi reinvestit în dezvoltare și în partea de cercetare. De asemenea, Universitatea intenționează ca în perioada următoare să construiască un parc de biodiversitate în zona Hoia.