19 octombrie

PRIMARIA MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA ANUNTA RESTRICTII DE CIRCULATIE
Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunță restricții de circulație pentru acest sfârșit de săptămână în zona străzii Mihail Kogălniceanu în vederea efectuării unor măsurători 3D. Astfel, începând de astăzi de la ora 22 până mâine la ora 22 circulația rutieră pe str. Mihail Kogălniceanu, de la intersecția cu str. Baba Novac până la intersecția cu str. Kovacs Deszo, pe strada Gaal Gabor și pe strada Baba Novac de la intersecţia cu strada M. Kogălniceanu până la intersecţia cu str. Avram Iancu va fi închisă. Totodată, mâine de la ora 22 până duminică la ora 21 va fi închisă circulația rutieră pe str. Emmanuel de Martonne, Kovacs Deszo și Herman Oberth, de la intersecția cu Bulervardul Eroilor până la intersecția cu str. I. C. Brătianu.

PROIECTUL DE EXTINDERE A AMBULATORIULUI SPITALULUI CLINIC DE BOLI INFECTIOASE
Proiectul care vizează extinderea, modernizarea, reabilitarea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase a fost depus spre finanțare, a anunțat Consiliul Județean. Acesta vizează executarea unor lucrări de mărire a configurației și suprafeței spațiilor medicale utile a Ambulatoriului situat pe str. Moților. Totodată, vor fi realizate funcțiuni noi, pentru a crește calitatea actului medical și a asigura un diagnostic și tratament de înaltă calitate. Investiția este necesară pentru că spațiul în care funcționează la acest moment ambulatoriul este insuficient și nu mai permite desfășurarea în condiții optime a actului medical. Principalele lucrări care se vor realiza vor fi extinderea și modernizarea Laboratorului de recuperare, medicină fizică și balneologie, reabilitarea structurilor destinate spitalizării de zi și chirurgiei generale și vasculare. De asemenea, se va crea un Centru Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă. Acesta este al doilea proiect de finanțare nerabursabilă depus în decursul acestei săptămâni și are o valoare totală de 10,6 milioane de lei.

PROIECTELE POT FI VOTATE PANA DUMINICA
Clujenii care doresc să voteze proiectele din cadrul bugetării participative o mai pot face până duminică, pentru votul pe domenii desfășurat în prima etapă. Pot să voteze atât cetățenii municipiului Cluj-Napoca, precum și persoanele care trăiesc în oraș, dacă au împlinit vârsta de 18 ani. Domeniile disponibile sunt alei trotuare și zone pietonale, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, spații verzi, amenajare spații publice, infrastructură educațională și digitală și orașul digital. Validarea voturilor pe domenii va avea loc din 22 până în 28 octombrie, urmând ca ulterior să se desfășoare ultima etapă de vot. Votarea online presupune crearea unui cont pe platforma bugetareparticipativa.ro și se poate face doar de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Cei care nu au acces la internet pot să voteze la Centrul de Cultură Urbană Casino zilnic între orele 13-17.

APROAPE JUMATATE DIN CADRELE DIDACTICE DIN ROMANIA SUNT DE ACORD CA TARA SA FIE GUVERNATA DE LIDERI PUTERNICI
Aprope jumătate din cadrele didactice din România sunt de acord ca țara să fie guvernată de lideri puternici, iar 14% dintre aceștia spun că ieșirea României din Uniunea Europeană este o proiecție pozitivă, se arată într-un studiu intitulat „Educație pentru democrație în școlile România” realizat de o echipă de sociologi de la Universitatea Babeș-Bolyai. 87% dintre profesorii întrebați au răspuns că pozitiv pentru un sistem politic democratic ca fiind o opțiune bună sau foarte bună. În cadrul studiului au fost intervievați aproximativ 1400 de profesori din România din 140 de școli. Totodată, s-a ajuns la concluzia că profesorii din mediul urban sunt mai toleranți decât cei din mediul rural.