19 SEPTEMBRIE

CLUJUL A PIERDUT TITLUL DE CAPITALA EUROPEANA

Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Timisoara a fost orasul desemnat cistigator dintre cele patru oraşe care au ajuns în finală (Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, Baia-Mare). Timisoara a primit vineri titlul de capitala culturala europeana 2021 si este al doilea oras din Romania care primeste acest titlu, dupa Sibiu.

 

PROTOCOL PENTRU ASIGURAREA MEDICALA A ELEVILOR SI STUDENTILOR

Procedurile de gestionare a calităţii de asigurat pentru elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani se simplifică. Un protocol a fost semnat pe această temă între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până acum, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat, acestia trebuiau să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o adeverinţă eliberată de unitatea în care studiază, la începutul fiecărui an de învăţământ. Protocolul semnat de MEN şi CNAS va permite renunţarea la această formalitate, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi/doctoranzi. Verificarea şi validarea calităţii de asigurat va fi efectuată de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Ministerul Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunţat că vor asigura şi controla modul de respectare a prevederilor protocolului, pentru asigurarea protecţiei şi securităţii datelor furnizate.

MASURI IMPOTRIVA DEPOZITARILOR ILEGALE DE DESEURI

În urma sesizărilor venite din partea unor cetăţeni, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Protecţia Mediului, în colaborare cu cei de la Serviciul Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii au constatat că în zona locului de joacă de pe strada Răşinari nr. 3-5 erau depozitări necontrolate de deşeuri, de mari dimensiuni, cu un potenţial ridicat de pericol pentru copiii care frecventează acest parc. În urma verificărilor efectuate la faţa locului, poliţiştii locali au depistat persoanele responsabile de depozitarea haotică a acestor deşeuri provenite în urma unor lucrări de reparaţii efectuate la acoperişul imobilului de pe strada Răşinari nr. 3.