2 aprilie

RESTRICȚII NOI LA CLUJ-NAPOCA. MAGAZINELE SE ÎNCHID LA 18, IAR CIRCULAȚIA ESTE INTERZISĂ DUPĂ ORA 20
Rata de infectare cu noul coronavirus la nivelul orașului Cluj-Napoca, a depășit ieri pragul de 7,5 bolnavi la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că de astăzi au intrat în vigoarea măsurile restrictive care vizează închiderea magazinelor la ora 18 și interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 20-05.
Autoritățile locale au menționat că dacă rata de infectare se va menține ridicată și în zilele de luni până joi, când în mod normal în Cluj-Napoca nu s-ar fi aplicat aceste măsuri, atunci reglementările vor continua să rămână în vigoare și de luni încolo. Excepție de la noile măsuri fac unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi companiile din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu o capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune şi cei din domeniul transportului rutier de  mărfuri care utilizează  autovehicule cu masa maximă autorizată de  peste 2 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de  muncă. Circulația persoanelor după ora 20 este permisă doar în baza unei declarații pe propria răspundere sau a unei adeverințe emise de angajator, după caz, în următoarele situații: deplasarea în interes profesional; pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane; precum și deplasările pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

DOUĂ AUTOBUZE FĂRĂ ȘOFER VOR CIRCULA PE STRĂZILE CLUJULUI
Municipiul Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care are în dotare autobuze autonome, sau altfel spus fără șofer.
Investiția demarează printr-un proiect pilot, ce include două astfel de autobuze, iar dacă strategia se va dovedi eficientă, autoritățile locale au în plan achiziționarea a altor 12 autobuze. Primul autobuz ar urma să intre în circulație chiar din acest an. Menționăm că un astfel de mijloc de transport în comun, fără șofer, are o capacitate de doar 12 locuri, de aproximativ trei ori mai puțin decât un autobuz normal, însă are avantajul de a putea pătrunde pe străzile înguste sau în spații greu accesibile. Ovidiu Câmpean, directorul de programe din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a precizat că linia zero va conecta obiectivele din zona centrală a orașului. Proiectul pilot este susținut din fonduri europene și are ca principale obiective reducerea poluării și creșterea calității vieții.

ȘASE LOCALITĂȚI CLUJENE VOR FI RACORDATE LA SISTEMUL DE APĂ POTABILĂ CENTRALIZAT
Șase sate din patru comune clujene vor beneficia de apă potabilă în sistem centralizat.
Contractul de lucrări a fost semnat ieri, investiția fiind susținută din fonduri europene. Conform informațiilor obținute de la Consiliul Județean Cluj, lucrările de racordare la sistemul centralizat de apă potabilă vor fi efectuate în localitățile Sălătruc și Guga din comuna Cășeiu, Chiuești, Strâmbu și Măgoaja din comuna Chiuești și în localitatea Cuzdrioara, comuna Cuzdrioara. Tot în acest proiect se are în vedere și realizarea rețelelor de canalizare în localitățile Cuzdrioara și Sic, cea din urmă beneficiind și de o stație modernă de epurare a apelor uzate.