2 decembrie

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI A FOST CELEBRATĂ ÎN CONDIȚII RESTRICTIVE ȘI LA CLUJ-NAPOCA
Ziua Națională a României a fost marcată ieri la Cluj-Napoca printr-o ceremonie restrânsă la care au participat doar oficialitățile. Evenimentul a avut loc în Piața Mihai Viteazul, unde o gardă de militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina a asigurat momentul festiv în care au fost depuse jerbe și coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Din cauza situației epidemiologice cauzată de pandemia de coronavirus, autoritățile locale au renunțat de această dată la defilarea tehnică de luptă a militarilor împreună cu trupele din Ministerul de interne și polițiștii locali și au fost anulate și concertele, respectiv focurile de artificii, care în anii trecuți puteau fi urmărite de publicul larg în Piața Avram Iancu. Un moment omagial a fost organizat și la statuia Cardinalului Iuliu Hossu, ceremonie care a început printr-o slujbă religioasă ce a avut loc în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, urmată de rugăciune și depunere de flori la statuia primului cardinal care a vestit Marea Unire românilor adunați la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918. Tot ieri au fost aprinse și luminile de sărbătoare, care împodobesc orașul, însă fără a mai fi organizat vreun alt ceremonial, așa cum era obiceiul.

GHERLA VA IEȘI DIN CARANTINĂ
Municipiul Gherla va ieși de mâine din carantină, după ce rata de infectare cu SARS COV-2 a scăzut sub 5,4 la mia de locuitori, potrivit datelor publicate ieri de Instituția Prefectului. Vă reamintim că orașul clujean a intrat în carantină pe data 5 noiembrie, cu o rată a infectării de 8,44 la mia de locuitori, moment de la care măsura a mai fost prelungită de două ori din cauza incidenței ridicate de boală. Prefectul Mircea Abrudean a menționat că în prezent, excluzând municipiul Gherla, în județul Cluj nu mai există alte localități carantinate.

ZONĂ VERDE DUPĂ CONCEPTUL „SMART CITY”, LÂNGĂ EXPO TRANSILVANIA
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a lansat licitația privind studiul de fezabilitate și documentațiile necesare pentru obiectivul de investiții privind regenerarea urbană a zonei verzi de lângă Expo Transilvania. Proiectul prevede amenajarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, construirea unui parking și amenajarea străzilor adiacente, după conceptul walkable and smart – city. Valoarea investiției depășește 2 mil. de lei, ofertele putând fi înaintate până în data de 15 ianuarie 2021. În ceea ce privește documentele depuse, componenta financiară valorează 40 de procente, în timp ce pentru obținerea unui premiu în cadrul unui concurs de soluții, respectiv experiența a patru experți cheie contează într-o proporție de 30% fiecare. Potrivit caietului de sarcini, proiectul presupune amenajarea unor trotuare pietonale late, plantare de vegetație, instalarea unor echipamente de mobilier urban modern și crearea unei piste pentru bicicliști, respectiv a unui parking. Pe lângă Expo-Transilvania și Parcul Aurel Vlaicu, mai sunt vizate de modificări străzile Dâmboviței, Ialomiței și Tribunul Vlăduțiu.

LICITAȚIA DE DELEGARE A SERVICIILOR DE COLECTARE ȘI TRANSPORT DEȘEURI, AFERENTE LOTURILOR 2 ȘI 3, A FOST FINALIZATĂ
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, din cadrul Consiliului Județean, a finalizat licitația publică privind delegarea serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor pentru o perioadă de 10 ani.
Noutatea vizează Loturile 2 și 3, respectiv municipiile Turda, Câmpia-Turzii și Dej și 32 de comune situate în proximitate. Prin această procedură scade semnificativ prețul pe care îl au de achitat locuitorii zonelor amintite în schimbul serviciului de salubrizare, tariful maxim, de cca. 5 lei, vizând colectarea deșeurilor reziduale din lotul 3, ce cuprinde zonele Gherla-Dej. Propunerile câștigătoare îi aparțin companiei S.C. Supercom SA. În ceea ce privește licitația aferentă Lotului 1 – zona Cluj-Napoca și Huedin, ofertele tehnice și financiare depuse sunt în etapa de evaluare.