2 mai

REABILITARE DRUM JUDETEAN

Consiliul Județean Cluj a început așternerea asfaltului pe drumul județean 109A Panticeu. Făcând parte din lucrările mult mai ample de modernizare şi reabilitare ce vizează drumul județean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurci. Aceste lucrari sunt finantate din fonduri europene și vizează un tronson în lungime de 38,3 kilometri. Investiția presupune executarea de lucrări complexe, pe toată lungimea sectorului de drum vizat, în profunzimea drumului, începând de la fundație şi încheind cu două straturi de asfalt. De asemenea, ea va asigura realizarea de acostamente, şanţuri, rigole şi podeţe, racordări la drumurile laterale, proiectul urmând să se finalizeze prin executarea de marcaje şi semnalizare rutieră. Reabilitarea și modernizarea drumului judeţean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii are o importanță aparte întrucât acesta traversează regiunea de centru-nord a judeţului, deservind, totodată, zona Chinteni, intens tranzitată de locuitorii din zonă.

FINANTARE FERMIERI

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat, luni, 29 aprilie, un program comun pentru finanţarea activităţilor pentru tinerii agricultori, în valoare de un miliard de euro. Iniţiativa prevede acordarea de împrumuturi pe termen de 15 ani, cu dobânzi inferioare celor de pe piaţă. Programul ar urma să fie completat de băncile participante, din fiecare stat membru, astfel că suma totală disponibilă ar putea ajunge la două miliarde de euro. Măsura vine pe fondul îngrijorării Comisiei Europene faţă de îmbătrânirea lucrătorilor din agricultură, în condiţiile în care tinerii obţin mult mai greu credite, faţă de cei cu experienţă.

DISPOZITIV DE HRANIRE A ANIMALELOR DE COMPANIE DE LA DISTANTA

O echipă de studenți ai Universității Tehnice din Cluj a lansat un dispozitiv care permite hrănirea animalelor de companie, de la distanță, cu ajutorul tehnologiei. În funcție de greutatea câinelui sau a pisicii, sistemul calculează porția necesară de mâncare. „Dispozitivul este controlat de la distanță printr-o pagină web sau printr-o aplicație mobilă și când se introduc datele putem selecta categoria, de la sub 10 kilograme până la peste 50 de kilograme. Apoi apăsăm butonul start care declanșează motorul care permite mâncării să treacă, să se hrănească animalul”, spune studentul Felician Ștefan Vancea. Studenții de la UTCN sunt încurajați să dezvolte produse inovative. Astfel, nu doar că transferă în practică teoria învățată pe băncile facultății, dar își dezvoltă creativitatea și spiritul antreprenorial. În plus, spune profesorul Ioan Valentin Sita, aceștia au un avantaj și la angajare. Dispozitivul care permite hrănirea animalelor de companie de la distanță a fost prezentat în cadrul competiției Internet of Things Student Challenge.