2 noiembrie

PROIECTUL AUTOBUZELOR DESTINATE TRANSPORTULUI DE ELEVI VA FI EXTINS
Proiectul autobuzelor destinate transportului de elevi urmează să fie extins, conform Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Astfel, din primăvara anului viitor vor fi achiziționate 10 autobuze noi în acest sens, care urmează să transporte elevii spre încă 5 școli din oraș. Primarul Emil Boc, a declarat că vor fi achiziționate autobuze școlare speciale pentru elevi, deaorece utilizarea celor existente nu ar oferi siguranța potrivită copiiilor și prin dislocarea altor linii ar trebui mărit programul de deplasare, ceea ce ar scădea calitatea transportului din oraș. Pentru acest proiect, Poliția Locală ar trebui să scoată la concurs numărul de posturi disponibile necesar acoperirii autobuzelor pentru elevi cu câte un polițist. Până la acest moment de autobuzele școlare către liceele „Avram Iancu” și „Nicolae Bălcescu”, intrate în luna septembrie în funcțiuniune, au beneficiat aproximativ 10.000 de elevi clujeni.

STUDIU VENIT PENTRU TRAI DECENT
Valoarea venitului de care are nevoie o familie formată din 2 adulți și 2 copii pentru un trai decent în mediul urban este de de 6762 de lei pe lună, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții și Fundația Friedrich Ebert Stifung. Astfel, cercetătorii arată că o familie de acest tip are nevoie de 1405 lei pentru cheltuielile alimentare, 651 pentru îmbrăcăminte, 477 de lei pentru utilități și 107 de lei pentru sănătate. Alte nevoi considerate de bază pentru un trai decent în România și care apar în studiu sunt transportul cu cheltuieli de până la 488 de lei, igiena cu 238 de le, iar pentru dotarea locuinței o familie are nevoie lunar de 220 de lei. Cercetarea a fost efectuată folosind ca bază media prețurilor pentru aceste nevoi din 5 orașe, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Timișoara. Printr-un trai minim decent echipa de cercetători înțelege toate nevoile biologice și sociale, printre care alimentație echilibrată, îmbrăcăminte și încălțăminte nouă, o locuință care să ofere un grad de intimitate și autonomie membrilor, posibilitatea de a plăti facturi, asigurarea sănătății adecvate și un fond de economii pentru cheltuielile neprevăzute. Totodată aceștia au subliniat că într-un trai decent familia ar trebui să-și permită concedii și vacanțe, o dată pe an. Pentru o familie alcătuită din 2 adulți și 1 copil suma necesară este de 5551 de lei, pentru 2 adulți fără copii de 4146 de lei și pentru o persoană adultă 2552 de lei pe lună.

TESTARI GRATUITE PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI LA SAN
Testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân vor fi efectuate mâine la școala din Săndulești și duminică la Căminul Cultural din Chiuiești între orele 10 și 18. Voluntarii Asociației Studenților Mediciniști din Cluj vor efectua controale gratuite la sân, inimă, plămâni, alunițe și pentru depistarea diabetului. Testările au loc în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România desfășurată în 5 județe din zona Transilvania. Testările continuă în această lună și în localitățile Florești, în 10 și 11 noiembrie, și Băișoara în 24 noiembrie, și Căpușu Mare în 25 noiembrie. Reamintim că 1 din 7 femei din România au o problemă la sân, iar 4 din 5 femei nu au efectuat niciodată un control medical în acest sens. Anul trecut, peste 15% dintre femeile testate au prezentat anormalități, iar 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă, iar specialiștii recomandă efectuarea de controale regulat.

STALPISORII RETRACTABILI PE STRADA ANDREI SAGUNA
Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că începând de astăzi se vor repune în funcțiune stâplișorii retractabili de pe str. Andrei Șaguna, pe tronsonul str. Cuza Vodă și David Ferenc. Accesul riveranilor se va realiza în continuare prin apel telefonic, iar accesul la stradă pentru aceștia va fi dinspre str. David Ferenc și ieșirea înspre str. Cuza Vodă.