2 octombrie

PRETUL BILETELOR SI AL ABONAMENTELOR A FOST MAJORAT
Prețurile biletelor de călătorie și al abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun în Cluj-Napoca au fost majorate începând de ieri, după ce în luna august, consilierii locali au aprobat un proiect în acest sens. Astfel prețul unei călătorii în timpul zilei este de 2,5 lei, iar în timpul nopții de 4 lei. Abonamentele pe o singură linie la preț întreg costă 70 de lei, iar pentru elevi 29 de lei. Abonamentul lunar pe toate liniile nenominalizat are o valoare de 168 de lei, iar cel nominalizat de 138 de lei. Totodată tarifele pentru cardurile cu 120 de călătorii au crescut și ele la 95 de lei. Cei care circulă fără bilet de călătorie sau fără abonament valabil vor fi sancționați cu o amendă în valoare de 100 de lei.

PESTE 40.000 DE STUDENTI AU INCEPUT STUDIILE LA UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI
Peste 40.000 de studenți, dintre care 15.000 înscriși în anul I, au început ieri studiile la cea mai mare și mai veghe instituție de învățământ superior din țară, Universitatea Babeș-Bolyai. Aceasta pune la dispoziția studenților 240 de programe de licență și 290 de masterat, unele dintre ele care pot fi studiate și în limbi străine, precum maghiară, germană, engleză și franceză. Totodată, începând de anul acesta au fost înființate 2 programe de licență noi, și anume Management și audit de mediu la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Studii de securitate în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie. De asemenea, la nivel masterat au fost introduse 5 programe de studiu, și anume Sisteme informatice avansate la Facultatea de Matematică și Informatică, Management Curricular, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Asistență Socială și economie socială, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Arte digitale interactive la Facultatea de Teatru și Televiziune și Muzică Bisericească la Facultatea de Teologie Reformată. Universitatea Babeș-Bolyai este alcătuită din aproximativ 1500 de cadre didactice și se află în top 500 al celor mai bune universități din lume, conform clasamentului internațional World Universities Ranking-Times Higher Education.

SERVICIUL DE SFAT MEDICAL PEDIATRIC ALOPEDI A FOST APELAT DE 7800 DE ORI
Serviciul de sfat medical pediatric ALOPEDI a fost solicitat în primele 9 luni ale anului de 7800 de ori, conform informațiilor primite de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii. 70% din totalul părinților care au apelat la acest sistem, nu au avut probleme care să necesite evaluarea imediată a copilului. Conform raporturilui oferit, doar în 8 cazuri a fost necesară intervenția ambulanței pentru a acorda îngrijiri medicale copiiilor, iar peste 800 de copii au avut nevoie de un consult medical imediat. Cele mai multe apeluri au fost cauzate de problemele digestive și problemele respiratorii. Specialiștii recomandă părinților ca în cazul în care starea copilului este gravă să apeleze numărul unic de urgență 112. ALOPEDI – 0364 917 este un serviciu medical de tip call center, pentru urgențe pediatrice, care vine în sprijinul părinților care au nevoie de sfaturi medicale oferite de specialiști. Acesta poate fi apelat non-stop cu tarif normal, serviciul fiind asigurat de o echipă de 30 de medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.