2 octombrie

PESTE 300.000 DE PERSOANE AU PARTICIPAT LA ZILELE CLUJULUI
Peste 300.000 de persoane au participat la cea de a noua ediție a festivalului Zilele Clujului, ce s-a încheiat luni.
Printre punctele principale ale evenimentului s-au numărat spectacole de teatru, concerte, activități sportive și culinare, proiecții de film și scenete istorice. Tot în această ediție au fost aniversate și câteva instituții publice care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol, astfel că la Marșul universităților, organizat odată cu începerea noului an universitar, 7000 de studenți au participat la Anul centenar, când șase instituții academice din Cluj au fost decorate cu ordinul „Meritul pentru învățământ” în grad de „Mare Ofițer” de către președintele Klaus Iohannis. Pe întreaga perioadă a festivalului au fost eliminate consumabilele din plastic și au fost folosite produse biodegradabile.

ȚÂNȚARII DIN CLUJ-NAPOCA NU SUNT PERICULOȘI
Cele 14 specii de țânțari descoperite în Cluj-Napoca nu cauzează infecții periculoase pentru om – se arată într-un studiu realizat de Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Pentru analiză au fost colectate speciile de țânțari aflate pe malurile Someșului, în zonele lacurilor și în cele forestiere. Opt dintre speciile identificate nu au mai fost observate până acum în zona orașului, iar una nu a mai fost identificată până acum în Transilvania. Același studiu mai arată o prezență a virusului West Nile în cazul unor păsări migratoare, însă cercetătorii au subliniat că, prin prezența sporadică, acestea nu favorizează răspândirea infecțiilor.

O NOUĂ TRECE DE PIETONI CU SISTEM ACUSTIC A FOST INSTALATĂ ÎN ORAȘ
O nouă trecere de pietoni dotată cu sistem acustic pentru nevăzători a fost instalată la intersecția Pieței Unirii cu B-dul Eroilor.
Acesta este al 58-lea sistem acustic din oraș și face parte dintr-un proiect privind îmbunătățirea dispozitivelor de semnalizare rutieră pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care a început anul trecut. Mai precizăm că în acest moment pe străzile clujene există și 52 de treceri de pietoni cu marcaj tactil pentru creșterea siguranței circulației.