20 august

SESIUNEA DE TOAMNA BACALAUREAT 2018 INCEPE ASTAZI
Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat din acest an va începe astăzi cu proba la limba şi literatura română, urmată de proba la limba maternă. Pe 22 august va fi susţinută proba obligatorie de profil, iar pe 23 proba la alegere. Probele orale au loc din 24 august până în 27, iar în perioada 29-31 august vor fi susţinute competenţele digitale şi lingvistice. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 1 septembrie, iar tot atunci vor putea fi făcute contestaţiile, urmând ca pe 6 septembrie să fie afişate rezultatele finale. Aproximativ 45.000 de elevi s-au înscris la sesiunea a doua a examenului de bacalureat, peste 28 de mii din promoţia 2017-2018. Procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a fost de 69,7%, judeţul Cluj având cea mai mare rată, 81,14%.

69% CLUJENI ISI CUMPARA APARTAMENTE IN CLUJ-NAPOCA
69% dintre cei care îşi cumpără apartamente în Cluj-Napoca au domiciliul în judeţul Cluj, iar 29% dintre aceştia provin din alte judeţe ale ţării, doar un procent de 2% provenind de peste graniţe potrivit Ghidului tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca. Cei mai mulţi cumpărători din afara judeţului provin din Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba şi Mureş. Numărul total de tranzacţii efectuate în 2017 este de aproximativ 8700 cu o valoare totală de aproape 600 de milioane de euro, aceasta crescând cu 30% faţă de 2016.

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL VA FI MODERNIZAT
Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca urmează să fie modernizat prin fonduri europene. Proiectul a trecut etapele de evaluare ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi are în vedere realizarea unui nou sistem de încălzire, acoperişul va fi termoizolat, vor fi instalate panouri solare, corpuri de iluminat cu tehnologie LED şi cu senzori de mişcare. Valoarea totală a proiectului este de 5,2 milioane de euro. La ultima modernizare a spitalului au fost investiţi 32 de milioane de lei, când a fost achiziţionată aparatură medicală şi a fost extins spaţiul.

LUCRARI DE REABILITARE PE 107M
Lucrările de reabilitare pe drumul judeţean 107M, care leagă Luna de Sus de comuna Băişoara şi care ajunge până la limita cu judeţul Alba vor fi demarate, anunţă Consiliul Judeţean Cluj. Astfel, lucrările care vizează întreaga cale de rulare, de la fundaţie şi până la aşternerea a două straturi de asfalt continuă pe întreaga rază a localității Luna de Sus, respectiv pe un sector în lungime de 2,6 km. Pe sectorul de drum care străbate localitatea Luna de Sus, expertiza tehnică realizată a relevat o degradare a suprafeței de rulare în proporție de aproape 50%, fiind astfel întâlnite numeroase gropi, fisuri transversale și longitudinale, faianțări, văluriri și plombări.