20 ianuarie

LINIE SUPLIMENTARĂ DE GARDĂ LA SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECȚIOASE
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tişe, a dispus suplimentarea cu încă o linie de gardă a activității acestei unități medicale aflate sub autoritatea forului administrativ județean. Această măsură preventivă are rolul de a asigura desfășurarea în condiții optime a activității în Camera de gardă a spitalului și oferă medicilor care o deservesc posibilitatea de a se ocupa în detaliu de cazurile care se adresează instituției sanitare. Măsura va fi aplicată pentru o perioadă determinată, fiind valabilă pe parcursul lunilor februarie, martie și aprilie și este justificată de faptul că se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de cazuri de infecții și viroze respiratorii, precum gripa, pneumonia și sepsisul respirator. De asemenea, numărul pacienților care se adresează Camerei de gardă în 24 de ore este de aproape 80, preconizându-se ca acesta să crească în lunile următoare. Totodată, suplimentarea cu încă o linie de gardă a activității instituției spitalicești este necesară pentru a evita situațiile în care pacienții sunt nevoiți să aștepte un timp îndelungat în încăperi aglomerate, alături de persoane cu boli respiratorii transmisibile și pacienți critici sosiți cu ambulanțele. Astfel, în urma situației create, linia de gardă suplimentară va funcționa în fiecare zi din lunile februarie, martie și aprilie, în intervalul orar 14.00 – 22.00 și va fi deservită de 10 medici.

MODIFICARE STAȚIE CTP
Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că, începând cu data de 17 ianuarie, din considerente de siguranța circulației și fluidizare a traficului, stația Calvaria a liniei M26 ( Florești Cetate – Parcul Central ) s-a mutat în stația de tramvaie Plopilor Sud.

SERVICII STOMATOLOGICE GRATUITE
Primarul Emil Boc a anunţat că municipalitatea clujeană va continua şi în acest an programul de servicii stomatologice gratuite pentru persoanele cu venituri reduse. „În municipiul Cluj-Napoca, persoanele cu venituri reduse au acces la tratamente stomatologice gratuite prin Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei. Implementarea acestui program multianual de promovare a sănătății orale se fundamentează pe parteneriatul încheiat între Municipiul Cluj-Napoca și Direcția de Asistență Socială și Medicală, pe de o parte, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (prin Facultatea de Medicină Dentară) și spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, pe de altă parte. Programul în forma actuală, derulat cu sprijinul acestor parteneri, a fost aprobat de Consiliul Local al municipiului în noiembrie 2017. Până în prezent au fost înregistrate 473 de persoane, din care 176 au fost incluse în program în anul 2019, iar pentru un număr de 238 pacienți au fost finalizate lucrările stomatologice”, anunță primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc.

TRANSPORTUL SCHIURILOR PE TREN ESTE GRATUIT
Transportul schiurilor se poate face gratuit pe trenurile CFR numai la clasa a II-a, precizează compania de transport. CFR Călători reaminteşte că echipamentul specific sporturilor de iarnă se poate încadra la categoria bagaj de mână, cu precizarea ca o persoană să aibă doar o pereche de schiuri sau un snowboard. Acest lucru se face însă în limita spaţiului disponibil bagajelor de mână şi în condiţiile în care nu îi vor incomoda pe ceilalţi călători. Pe de altă parte, la începutul anului CFR Călători a anunțat reduceri de preț la biletele de tren pentru călătoriile de la sfârșitul săptămânii. Compania recomandă “Biletul de weekend” pentru a obţine reduceri de la 15% până la 35% pe orice rută tur-retur, cu orice tip de tren, la clasa 1 sau la clasa a 2-a (vagon clasă sau cuşetă), în funcţie de numărul weekend-urilor alese dintr-o lună (2, 3 sau 4), condiţia fiind ca ruta să fie aceeaşi.