20 octombrie

AVIZ PENTRU O NOUA UNITATE DE TRANSFUZIE SANGUINA LA CLUJ
Consiliul Judetean Cluj a primit avizul Ministerului Sanatatii în vederea înfiintarii unei noi structuri sanitare în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, respectiv Unitatea de Transfuzie Sanguina (UTS). Înfiintata în cadrul Compartimentului de Terapie Intensiva, noua structura va sustine activitatea medicala a Spitalului de Boli Infectioase prin realizarea de transfuzii sanguine în cele mai bune conditii. În acest scop, Unitatea de Transfuzie Sanguina dispune de aparatura si echipamente specifice.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat ca obtinerea acestui aviz din partea Ministerului Sanatatii arata ca spitalele aflate sub autoritatea Consiliului Judetean s-au conformat pe deplin celor mai exigente standarde în domeniu si pot realiza transfuzii sanguine în conditii optime, dispunind de o capacitate de stocare a singelui considerabil crescuta.

LUCRARI PE DJ109A
In cadrul programului de lucrari care vizeaza întretinerea infrastructurii rutiere a judetului, pe drumul judetean 109A a fost finalizata asfaltarea unui nou sector de drum în lungime de aproximativ 1 kilometru, de la intersectia cu drumul judetean DJ 108B (Dealul Jurcii) catre localitatea Jurca. Lucrarile de întretinere si reparatii pe drumul judetean 109A continua pe mai multe sectoare, îndeosebi pe tronsonul Panticeu – Recea Cristur – Caprioara – DJ 108B.

PROIECT DE LEGE IMPOTRIVA IROSIRII ALIMENTELOR
Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare, anunta Mediafax. Agentii comerciali vor trebui sa doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare. Propunerea legislativa prevede ca alimentele vor fi donate catre fundatii, ONG-uri, camine de batrini, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agentii comerciali si persoanele juridice respective. Nerespectarea prevederilor
va putea duce la sanctiuni de pina la 10.000 de lei. Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimeaza la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lantul productie – consumatorul final, este între 82 si 114 milioane de tone
anual.

SENSURI GIRATORII NOI
Primaria Cluj-Napoca a amenajat doua noi sensuri giratorii: unul la intersectia strazilor Oasului – Maramuresului si cel de-al doilea la intersectia strazilor Oasului – Garii.  Noile sensuri giratorii au caracter experimental. Daca isi vor dovedi eficienta, vor deveni
permanente.
Cu ocazia instituirii sensului giratoriu Oasului – Maramuresului, s-a luat decizia instituirii sensului unic pe strada Postavarul, sensul fiind dinspre strada Oasului.

SEARATA MUZICALA
Cvartetul Transilvan sustine astazi o seara muzicala ce cuprinde lucrari de Adrian Pop, W A Mozart si Franz Schubert. La pian, Daniel Goiti, la contrabas, Marc Dorin. Evenimentul are loc in Sala Studio a Academiei de muzica “Gh. Dima” de la ora 19.