16 Noiembrie

Adăugat de pe data de noiembrie 16, 2021

  • Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, va propune plenului aprobarea în cadrul ședinței ordinare din luna noiembrie, indicatorii tehnico-economici ai Centrului Integrat de Transplant Cluj. Proiectul vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu. Acest proiect va rezolva și problema Centrului de Transplant Renal din Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte necesitatea realizării acestuia la nivelul județului Cluj, este de amintit faptul că, pe lângă personalul medical de excepție din municipiu, o pondere de 2/3 din donatori sunt din zona Transilvaniei. Conform contractului încheiat cu câștigătorul concursului internațional de soluții proiectantul va finaliza documentația tehnică până la finalul anului 2021. În acest fel, în cursul lunii decembrie, forul administrativ al județului va putea depune documentația pentru obținerea autorizației de construcție.
  • Comisia Europeană a lansat în 1 octombrie, Misiunea: 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030. Prin acest program al Uniunii Europene 100 de orașe de pe continentul nostru vor atinge țintele de decarbonizare în numai 8 ani, adică până în 2030, deschizând drumul pentru restul continentului care trebuie să atingă neutralitatea climatică până în 2050. În acest context, edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc intenționează să analizeze posibilitatea depunerii candidaturii de către Cluj-Napoca pentru a face parte din rețeaua selectă europeană a orașelor, care își propun mult mai repede, înainte de 2050, să ajungă orașe neutre din punct de vedere al climei.
  • Serviciul de Ajutor Maltez în România și firma de curierat pe bicicletă Drop lansează programul „Prim ajutor pe două roți”, prin care zeci de curieri din întreaga țară sunt instruiți pentru a putea interveni în orice situație din trafic ce impune ajutor imediat. Un prim grup pilot de curieri ce a urmat cursuri intensive de prim ajutor este deja activ în Cluj – Napoca. Cu căști albe purtând însemnele Malteze și first aid riders, curierii care au trecut deja prin cursul intensiv realizat de specialiști pot fi văzuți deja în traficul din oraș. Fiecare dintre ei are asupra sa și un kit de prim ajutor ce le permite să ofere de la intervenții minore, până la prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Dacă situația o impune, curierii știu exact care sunt pașii de urmat până când echipajele de ambulanță vor ajunge la locul accidentului. Voluntarii Maltezi organizează, constant, cursuri gratuite în școli, instituții și companii pentru a oferi noțiuni de prim ajutor și a dezvolta spiritul civic al populației.

Continue reading

Next post

17 Noiembrie


Thumbnail
Previous post

15 Noiembrie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background