18 Noiembrie

Adăugat de pe data de noiembrie 18, 2021

  • Camera Deputaților a adoptat modificarea legislației care îi protejează pe românii care lucrează în străinătate. Astfel, agențiile de plasare a forței de muncă trebuie să asigure garantarea contractului de muncă, iar lucrătorul sezonier trebuie să beneficieze de asigurare medicală. Proiectul de lege a fost susținut de toate grupurile parlamentare. Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz.
  • Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române a realizat, după 16 ani, o nouă ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române, DOOM 3. Este necesar să folosim grafia, pronunţarea, formele corecte indicate în acest dicţionar, a transmis Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”. Au fost introduse aproximativ 3.500 de cuvinte noi, dar sunt şi circa 3.000 de modificări la cuvintele existente. În Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române, ediţia 2021, se va găsi substantivul “selfie”, neutru, cu pluralul “selfie-uri”. Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul “data”: în data de doi sau două noiembrie, tot conform DOOM 2021.
  • Un spațiu experimental pentru artă și stare de bine a fost dat în folosință elevilor de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca. Spațiul, cu o suprafață de 40 mp, este rezultatul eforturilor comunității școlii alături de artiști, designeri, arhitecți, peisagiști, cercetători în psihologie și sănătate publică. Conceput pentru a stimula dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor prin artă, joacă și explorare senzorială, noul spațiu pentru artă și stare de bine are ca temă „planeta misterioasă”, invitând copiii să își exprime curiozitatea și creativitatea în interacțiunea cu un panou multisenzorial, un miniobservator astronomic, instrumente muzicale și alte obiecte interesante. Spațiul va putea fi folosit pentru orele de artă sau muzică și pentru a preda într-o manieră atractivă subiecte din alte materii de studiu, dar și pentru activități extrașcolare sau va putea fi utilizat pentru recreere și relaxare.
  • Grădina Botanică Alexandru Borza a Universității Babeș-Bolyai anunță că organizează tururi ghidate, la grădina romană, din apropierea complexului de sere. În acest sector se cultivă plante ce se găseau în grădinile romane, a căror denumire românească confirmă originea latină a limbii române. Cele aproximativ 50 de obiecte inventariate aici sunt legate de istoria orașului Cluj-Napoca. De la sarcofage, statui și coloane romane, până la ornamente gotice și baroce, toate acestea așteaptă să fie descoperite. Tururile ghidate au loc zilnic până în 21 noiembrie, la orele 10, 12 și 14, cu cel mult zece participanți în fiecare grup. Pentru înscriere și informații suplimentare, puteți să trimiteți un email la adresa gradina.botanica.borza@gmail.com, în care să specificați data și ora, precum și numărul de persoane care doresc să participe.

Continue reading

Next post

19 Noiembrie


Thumbnail
Previous post

17 Noiembrie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background