26 Noiembrie

Adăugat de pe data de noiembrie 25, 2021

  • Guvernul a decis ca ziua de luni 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă ca să se lege weekend -ul de zilele de 30 și 1 decembrie, zile libere oficial. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cei care vor beneficia de ziua liberă pe 29 noiembrie sunt: personalul instituțiilor și autorităților publice. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru în așa fel ca până la data de 31 decembrie orele pierdute să fie recuperate. În mediul privat, zilele libere sunt numai în weekend și în 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie.
  • Banca Naţională a României va pune în circulaţie, de la 1 decembrie 2021, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, fiind prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Bancnota este imprimată pe suport de polimer şi are culoarea predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc: portretul Ecaterinei Teodoroiu, un buchet de brânduşe și o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Pe reversul bancnotei există o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit sau Trezoreria Statului.
    Un sistem robotic destinat colectării deșeurilor de pe fundul mării, realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a trecut cu success primele teste în condiții reale, în apele din apropierea orașului Dubrovnik, Croația. Sistemul de curățare a fost capabil să vadă deșeurile de pe fundul mării și să se deplaseze spre ele. Testele reprezintă un pas spre obiectivul umanității de a curăța, printr-o soluție rentabilă, fundul mărilor și oceanelor, unde se găsesc peste 90% din deșeurile marine. Deșeurile pe care le vedem la suprafață reprezintă doar 6% din totalușl deșeurilor, restul aflându-se pe fundul apelor. În prezent, stațiunile turistice și autoritățile portuare recurg la scafandri pentru a curăța aceste deșeuri de pe fundul mării, acestea fiind manevre nu doar costisitoare, ci și periculoase.
  • InfoCons a lansat aplicația prin care afli instant ce conțin produsele pe care vrei să le cumperi. Printr-o simplă scanare a codului de bare poți afla instant informații utile despre: ingrediente, numărul de calorii sau numărul aditivilor alimentari și tipul acestora, cantitatea de sare sau de zahăr pe care o conțin numărul produsele. Aplicația InfoCons se descarcă gratuit și este disponibilă atât pentru sistemul de operare Android, cât și pentru cel IOS.
  • Ultimele piețe volante la Cluj în anul 2021! Marți 30 noiembrie va fi organizată ultima piață volantă din cartierul Grigorescu, pe strada Sigismund Toduță, în intervalul orar 15:00-19:00. Piața volantă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” va rămâne deocamdată deschisă în fiecare zi de sâmbătă, între orele 07:00-16:00.

Continue reading

Next post

29 Noiembrie


Thumbnail
Previous post

25 Noiembrie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background