7 Decembrie

Adăugat de pe data de decembrie 7, 2021

  • Proiectul de investiții care are în vedere actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea stației de autobuz din Piața Gării a fost aprobat în ședința de ieri a Consiliului local. Potrivit documentului, investiția prevede amenajarea unei clădiri dispecerat CTP – cu un singur nivel, a șase stații pentru transportul în comun cu acoperiș verde, schimbarea sistemului de iluminat public, pavarea trotuarelor cu granit și amenajarea unor zone pentru pietoni. Valoarea investiției se ridică la 1,5 mil. de lei, banii provenind în întregime de la bugetul local. Menționăm că executarea propriu-zisă a lucrărilor este estimată la 3 luni. Documentația supusă ieri pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local a fost redactată de compania SC Systegra Engeneering SRL.
  • Restricțiile impuse ca urmare a lucrărilor desfășurate pe B-dul 21 Decembrie 1989 au fost ridicate aproape în întregime, astfel că participanții la trafic pot circula din nou în condiții normale. Măsurile mai afectează în prezent doar zona Prefecturii, dar și aici până în 17 decembrie. De la jumătatea lunii ianuarie, însă, ca urmare a reluării lucrărilor la trotuare restricțiile vor fi impuse din nou. Conform autorităților locale, la acest moment lucrările de pe B-dul 21 Decembrie sunt finalizate într-o proporție de aproximativ 76% și ar urma să fie încheiate în întregime abia în luna aprilie a anului viitor, până atunci mai avându-se în vedere modernizarea trotuarelor, a iluminatului public dar și a mobilierului stradal, respectiv instalarea unei piațete în fața Bisericii Sf. Petru. Până ce vor fi efectuate marcajele corespunzătoare pentru circulația bicicliștilor, aceștia vor putea circula pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun. Reamintim că modernizarea B-dului 21 Decembrie 1989 valorează în total 12 milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile. Tronsonul vizat de lucrări este cel cuprins între Biserica Sf. Petru și până la intersecția cu str. Regele Ferdinand. O bandă auto pe sensul înspre centru va fi eliminată. După finalizarea lucrărilor stabilite în proiect, B-dul 21 Decembrie 1989 va fi prima arteră din țară capabilă să detecteze autovehiculele care trec pe culoarea roșie a semaforului.
  • Palatul Bánffy, clădirea emblematică ce găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a primit o nouă înfățișare prin intervențiile care au vizat reabilitarea fațadei de est și a celei posterioare, cu vedere spre curtea imobilului de pe strada Bólyai János nr.7. La sfârșitul anului 2020 Consiliul județean a finalizat lucrările la fațada principală a edificiului muzeal din centrul orașului. Lucrările au avut în vedere eliminarea cauzelor care au dus la declanșarea proceselor de degradare, consolidarea structurală a zidăriilor, reabilitarea zonei inferioare a acoperișului, precum și reabilitarea generală a paramentelor exterioare.  De asemenea, a fost restaurat balconul amplasat la etaj, au fost schimbate tâmplăriile de lemn existente cu altele similare celor originale, au fost restaurate toate componentele artistice din piatră naturală și metal și a fost înlocuit sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice. Restaurarea fațadei estice a palatului a costat aproape 2 mil. de lei, bani proveniți din bugetul propriu al forului administrativ județean.
  • Campania umanitară „Donează sânge, fii erou!” împlinește anul acesta 20 de ani de la prima activitate. Cu această ocazie, publicul clujean este invitat să susțină în continuare sistemul medical prin donarea de sânge, într-o nouă ediție care a demarat ieri și se va încheia pe 17 decembrie. Cine dorește să se implice o poate face mergând direct la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, str. Nicolae Bălcescu nr. 18. Orarul de funcționare este între 07:30 și 13:30, cu o pauză de jumătate de oră, între 11 și 11:30, pentru dezinfectarea suprafețelor. Pentru a evita aglomerația și așteptarea, vă puteți programa prin aplicația BlooDoChallenge. Este foarte important ca în ziua donării, dar și cu o zi înainte să nu consumați alimente bogate în grăsimi. Pentru fiecare donator se acordă bonuri de masă în valoare totală de 65 de lei, o reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună și o zi liberă de la serviciu sau de la școală. Mai multe detalii găsiți pe site-ul crtscluj.ro.

Continue reading

Next post

8 DECEMBRIE


Thumbnail
Previous post

6 Decembrie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background