14 Ianuarie

Adăugat de pe data de ianuarie 13, 2022

  • Schimbări importante pentru programul Rabla Clasic, care începe oficial în 4 februarie.Anul acesta pot fi casate două mașini, astfel încât prima de casare poate avea o valoare maximă de 12.000 de lei, a anunțat Ministrul Mediului Tánczos Barna. Concret, pentru prima mașină casată, Administrația Fondului pentru Mediu acordă o reducere de 7.500 de lei dacă autoturismul are o vechime de peste 15 ani și 6.000 de lei pentru mașini până în 15 ani. La a doua maşină, primă de casare este de 3.000 de lei și poate ajunge la 4.500 de lei pentru un autoturism cu o vechime de peste 15 ani. Practic se pot cumula cele două prime de 7.500 de lei și 4.500 de lei. Pentru programul Rabla Plus, la achiziția unei mașini electrice, prima maximă de casare crește de la 45.000 lei la 51.000 lei.[sursa: radiocluj.ro].
  • Elevii clujeni care primesc burse de merit, de studiu sau sociale vor primi bani în plus de la Primărie. Emil Boc a anunţat că din bugetul municipalităţii vor fi suplimentate, cu 1,5 milioane de lei, bursele elevilor primite de la bugetul de stat. De asemenea, profesorii din învăţământul preuniversitar clujean vor primi, dacă doresc, vouchere educaţionale pentru a urma din luna aprilie cursuri acreditate de pregătire digitală. Emil Boc a menţionat că în Cluj-Napoca sunt 4.251 cadre didactice şi vor fi alocaţi din bugetul municipalităţii 421.000 de euro ‘pentru a acoperi această nevoie’.[sursa: radiocluj.ro].
  • Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022 depaseste cu putin 2 miliarde de lei, fiind mai mare cu aproximativ 5 la suta fata de bugetul de anul trecut. Metroul, centura metropolitana, bani pentru modernizarea unor zone verzi, reabilitarea unor strazi, innoirea parcului auto si extinderea unor scoli si gradinite sunt principalele directii spre care vor merge banii destinati investitiilor. Proiectul de buget al municipiului se afla in prezent in dezbatere publica si urmeaza sa fie votat in Consiliul Local in prima jumatate a lunii februarie. 434 de milioane de euro este bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022. In comparatie cu 2021, chiar daca vremurile sunt grele, avem o crestere a bugetului, de la 429 de milioane de euro la 434 de milioane. (Emil Boc)Primarul Emil Boc anunta ca proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca a fost finalizat si urmeaza sa fie votat in prima jumatate a lunii februarie. Alocarile bugetare propuse asigura finantare pentru toate marile proiecte ale primariei, incepand cu metroul si trenul metropolitan si terminand cu modernizarea strazilor si a parcurilor din oras. Emil Boc arata ca au primit banii necesari toate investitiile incepute in anii precedenti, care vor fi terminate pana la sfarsitul lui 2022.[sursa: radiocluj.ro].
  • De Ziua Culturii Naționale, sâmbătă, 15 ianuarie, programul evenimentelor din Cluj-Napoca va include o ceremonie de depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu din fața Teatrului Național, de la ora 11, urmată de un spectacol liric, în foaierul teatrului. La Casa de Cultură a Studenților va avea loc, de la ora 19:00, un spectacol al Cenaclului Literar „Vox Napocensis”, din creații eminesciene. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul să ia parte, vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora 13.00, la vernisajul expoziției ,,Cuvinte și lucruri. Desenele corespondenților la anchetele lingvistice indirecte ale Muzeului Limbii Române”, deschisă special cu această ocazie. Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea găzduiește, până în 15 februarie, expoziția ,,Luceafărul” ce cuprinde fotografii și documente dedicate ,,Luceafărului poeziei românești”.  Evenimentul ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” va avea loc vineri, 14 ianuarie, de la ora 15.00, în foaierul Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga”. Vor fi aduse împreună cântece tradiționale, lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români, dar și momente poetice din opera lui Mihai Eminescu.  Teatrul de Păpuși ,,Puck” va difuza înregistrarea audio a poemului ,,Luceafărul” de Mihai Eminescu, în lectura actorilor secției române a teatrului, sâmbătă, 15 ianuarie, începând cu ora 10.00. Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Cenaclul UBB, coordonat de poetul Ion Mureșan, lansează, de Ziua Culturii Naționale, ciclul de recitaluri Rondul de veghe al Poeziei. Primul episod se intitulează „Echinoxiști sub zodia Eminescu”. Vor participă poeții Horia Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Dinu Flămând, Ștefan Melancu, Virgil Mihaiu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ion Pop, Adrian Popescu, Roxana Sicoe-Tirea. Moderator: Remus Octavian Câmpean. Evenimentul va avea loc vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 19.00, pe platforma Zoom și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Editurii Școala Ardeleană.[sursa: radiocluj.ro].

 


Continue reading

Next post

17 Ianuarie


Thumbnail
Previous post

13 Ianuarie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background