25 Ianuarie

Adăugat de pe data de ianuarie 25, 2023

  • Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au obținut rezultate foarte bune la examenul național de intrare în rezidențiat atât la rata de promovare, cât și la nivel de punctaje, anunță universitatea clujeană, în urma analizării datelor primite de la Ministerul Sănătății. În ceea ce privește procentul de candidați promovați la nivelul promoției 2022, dar și la nivelul absolvenților din ceilalți ani, absolvenții UMF „Iuliu Hațieganu” au avut cea mai mare rată de promovare la nivel național. De asemenea – informează UMF Cluj -, procentajul celor care au obținut punctaje bune și foarte bune a fost foarte mare. Atât la Medicină, cât și la Medicină dentară, cele mai mari punctaje la nivel național au fost obținute de absolvenții din Cluj-Napoca. Pentru locurile rămase neocupate, Ministerul Sănătății a anunțat că va organiza, în data de 14 mai 2023, o sesiune extraordinară a concursului de intrare în rezidențiat.

  • Elevii se întorc astăzi la cursuri din minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Următoarea vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, este programată în perioada 6 – 26 februarie. Programele ‘Şcoala altfel‘ şi ‘Săptămâna verde‘ se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din cel postliceal, în perioadele dedicate programelor ‘Şcoala altfel’ şi ‘Săptămâna verde’ se organizează activităţi de instruire practică.

  • Arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au descoperit, în zona centrală a oraşului, un drum roman, care s-a păstrat în condiţii bune de 2.000 de ani. Au fost găsite mai multe fragmente, acoperite cu dale şi cu construcţie de pietre de râu, lipite uneori cu mortar, pe o adâncime de circa 80 cm. Orientarea drumului este nord-sud şi probabil este legat de trama stradală a oraşului roman Napoca, a declarat, pentru AGERPRES, arheologul Cristian Dima de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. El spune că drumurile făcute de romani au fost folosite multă vreme după căderea Imperiului Roman şi că unele sunt utilizate chiar şi în zilele noastre, cel puţin traseul lor.

  • Salvamontiştii avertizează că în toate masivele din Carpaţii Meridionali, la altitudini de peste 1800 de metri, este risc însemnat de avalanşe. În ultimele zile, în Munţii Făgăraş s-au înregistrat mai multe alunecări de zăpadă, iar salvamontiştii sibieni le recomandă practicanţilor de schi extrem să nu se aventureze pe pantele foarte înclinate, să aibă la ei echipament complet de salvare din avalanşă şi să nu schieze singuri. Potrivit corespondentei Radio România Actualități, Carmen Vulcan, autorităţile îi sfătuiesc pe cei care urcă la Bâlea Lac să rămână în zona cabanelor.


Continue reading

Next post

26 Ianuarie


Thumbnail
Previous post

23 Ianuarie


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background