21 august

CONDITIILE DE INSCRIERE LA CRESE
Regulamentul de înscriere la creşele din Cluj-Napoca a intrat în dezbatere publică în ceea ce priveşte acordarea punctajului pentru domiciliul stabil şi pentru flotant. Astfel, modificarea prevede ca părinţii care au doar viză de flotant în Cluj-Napoca să primească fiecare 2 puncte pentru înscriere şi nu 5 aşa cum prevedea regulamentul iniţial. Reprezentanţii consiliului local au declarat în document că schimbarea este propusă din cauza numărului mare de solicitări de înscriere la creşe în raport cu numărul de locuri disponibile, iar procesul de înscriere nu mai corespunde nevoilor actuale. Criteriile pe care părinţii trebuie să le aibă pentru departajare sunt, părinţii sau reprezentanţii legali care au domiciliul stabil în Cluj-Napoca primesc 5 puncte pentru departajare, în vreme ce părinţii sau reprezentanţii legali care au viză de flotant primesc doar 2 puncte, fiecare dintre ei. Părinţii unici care au viză de flotant în municipiu vor primi 4 puncte, iar cei care nu au beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului 5 puncte.

CELE MAI AVANSATE AVIOANE DE LUPTA LA CLUJ-NAPOCA
Trei dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume F-22 Raptor şi KC-135 Stratotanker au ajuns ieri la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Acestea urmează să ia parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american, Dacian Eaggle 2018. Între care au întâmpinat avioanele de luptă s-au numărat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, ministrul apărării Naţionale, Mihai Fifor şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. Avioanele F-22 provin din Florida, iar deplasarea în România s-a făcut din Germania, iar avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine din Marea Britanie. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat cu această ocazie că sosirea acestor avioane în România dovedeşte că ţara noastră este un partener de încredere şi un aliat de nădejde şi totodată că România a achiziţionat 12 aeronave F-16 şi că va mai achiziţiona încă 5 din Portugalia.

PROBA LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA LA BACALAUREAT
Elevii înscrişi la sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat au susţinut ieri proba la limba şi literatură română şi au avut subiecte din operele scriitorilor
Absolvenţii liceelor cu profil real au avut de redactat la al treilea subiect un eseu de minumum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga, iar cei de la profil uman un eseu de 400 de cuvinte însă textul poetic să aparţină lui Tudor Arghezi sau lui Nichita Stănescu. Timpul destinat unei lucrări scrise a fost de trei ore. Reamintim că astăzi va fi susţinută proba la limba maternă, urmată de probele obligatorii de profil şi probele la alegere. Pe 1 septembrie vor fi afişate rezultatele iniţiale, iar pe 6, rezultatele finale în urma contestaţiilor.

CONCURS PENTRU CATEI
Căţeii cu cel mai fin nas vor putea să îşi demonstreze calităţile în cadrul unui concurs de căutat trufe în ring, care va avea loc duminică, 26 august, la hotelul HamHam din Cluj-Napoca. Astfel, iubitorii de animale pot să le aducă la concursul Trifarium. Aceştia trebuie să îşi ghideze căţeii fără lesă, vorbindu-le şi fără să le spună unde se află trufele. Organizatorii evenimentului au declarat că organizarea concursului nu este doar o modalitate prin care câinii participanţi să îşi demonstreze talentul, ci şi un prilej pentru ca pasionaţii de trufe să se întâlnească şi să aibă un timp de socializare.