21 ianuarie

TRANSPLANT LA COPIL REALIZAT CU SUCCES
O fetiță de 13 ani din Bihor a primit ieri, un rinichi, de la un copil de 10 ani din Iași aflat în moarte cerebrală, transplantul având loc la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca. Medicii clujeni au declarat că transplantul realizat cu succes a fost primul, la un copil, în acest an. De la începutul anului, la ICUTR Cluj-Napoca au mai fost făcute 8 transplanturi renale la pacienți adulți.

LOCUINȚELE SE VOR PUTEA VINDE DOAR CU RACORDURILE FĂCUTE
Potrivit unor amendamente legislative, de luna viitoare locuințele vor putea fi vândute doar dacă sunt racordate la utilitățile de gaze, electricitate, apă și canalizare. Din luna februarie, dezvoltatorii imobiliari nu vor putea face recepția finală și nu vor da în folosință locuințele dacă nu sunt racordate complet la utilități. Reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari sunt de acord cu modificarea legii. Avertizează însă că termenele de livrare a locuințelor vor crește în lipsa unor proceduri simplificate. Inițiatorii modificărilor legislative susțin că măsura era necesară și pentru a proteja viața oamenilor. În unele situații, racordurile provizorii erau făcute necorespunzător.

SEMNAL DE ALARMĂ ÎN PRIVINȚA ETNOBOTANICELOR
Un judecător din Cluj trage un semnal de alarmă în ce privește consumul de etnobotanice: vârsta a scăzut la doar 10 ani și în fiecare zi ajung în spital opt copii. Acesta a explicat: ”Consumatorii au fumat acea substanță, care le-a generat stări de rău, halucinații chiar înțepenirea mușchilor și efectul ”zombi”, pentru 20 de minute. Dependența se produce imediat, chiar de la prima țigară. Într-o situație consumatorul era la volan, în mașină cu patru persoane și au ajuns în zid ca urmare a înțepenirii mușchilor”. Când aceștia ajung la spital li se fac spălături stomacale și rugăciuni către Dumnezeu. Consumul a coborât deja la copiii cu vârsta de 10 ani”, a mai spus judecătorul.

SUPLIMENTAREA AUTOBUZELOR ȘCOLARE PENTRU ELEVI
Programul „Autobuze școlare pentru transportul elevilor”, din Cluj-Napoca se extinde. După doi ani de zile în care mii de copii au mers la școală cu transportul dedicat exclusiv școlilor, administrația locală va mai cumpăra încă 10 microbuze. Proiectul a început în septembrie 2018, în urma unui parteneriat între Primăria Cluj-Napoca – Compania de Transport Public și Inspectoratul Școlar. Inițial, acesta s-a desfășurat timp de 40 de zile, la 2 școli din Municipiul Cluj-Napoca. În prezent există 17 autobuze speciale care îi transportă pe elevi, iar anul acesta primăria va mai cumpăra încă 10. Programul transportului elevilor a fost adoptat și de autoritățile din Timișoara, iar alte orașe din România se gândesc serios să-l introducă în rutina zilnică.

LICART ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE
A-19-a ediție a celui mai mare concurs de arte LicArt, coordonat de omul de cultura si jurnalistul Radu Herjeu este în plină desfășurare.
Liceenii, cărora le place să facă fotografii sau să scrie poezii, sunt așteptați să intre pe licart.ro și să se înscrie în competiție. Festivalul National de Arte pentru Liceeni este organizat de Clubul Noua ne Pasa, in parteneriat cu Ministerul Educatiei!