21 mai

ZILELE CLUJULUI
Zilele Clujului, primul festival de mare amploare din acest an, a ajuns, aseară, la final. În cele patru zile, la sărbătoarea orașului au participat peste 200.000 de locuitori și turiști. Aceștia s-au putut bucura de concerte, spectacole de teatru, ateliere creative, demonstrații culinare, concursuri și jocuri, în total peste 100 de evenimente care au avut loc în peste 30 de locuri din oraș. Tema principală a festivalului fiind Centenarul – Sărbătoarea a 100 de ani de la Marea Unire a României. Zilele Clujului au fost organizate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, alături de peste 100 de parteneri – instituții publice, companii din sfera privată, asociații și organizații din societatea civilă si voluntari.

WELLO – AJUTĂ COPIII SĂ SLĂBEASCĂ
O echipă IT-iști clujeni lucrează la o platfomă web și la o aplicație pe mobil, numită Wello, care are scopul de a-i ajuta pe copiii cu probleme de greutate să slăbească și să ducă un stil de viață sănătos. Potrivit dezvoltatorilor valoarea totală a proiectului este de un milion de euro, din care 650.000 de euro au fost atrași prin fonduri europene. Wello se adresează familiilor cu copii cu vârste între 8 şi 14 ani şi va oferi o sursă completă de informaţii despre alimentaţia copiilor şi crearea unui stil de viaţă sănătos, care va ajuta părinţii să alcătuiască pentru copiii lor planuri de nutriţie într-o manieră distractivă, motivantă şi inteligentă. De asemenea, platforma web va oferi programe de nutriţie personalizate şi sfaturi de sănătate de la experţi în nutriţie, antrenori de fitness şi medici generalişti. În prezent, unul din trei copii din Europa, cu vârsa între 6 şi 9 ani, este supraponderal sau obez, iar România se află pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul copiilor cu exces de greutate.

A ÎNCEPUT ÎNSCRIEREA COPIILOR LA GRĂDINIŢĂ
Astăzi a început înscrierea copiilor la grădiniță pentru anul de învățământ 2018-2019, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Orarul înscrierilor copiilor care abia anul acesta încep grădiniţa va fi stabilit de conducerea unităţilor de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă. Totodată, programul va fi afișat pe site-ul instituției, dar și pe site-urile inspectoratelor şcolare. În cazul în care într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, atunci vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.