21 noiembrie

DEMONSTRAŢIE LA PATA-RÂT
Firma care a încheiat cu Consiliul Judeţean Cluj un contract pentru furnizarea unei staţii de tratare a levigatului de la Pata Rât, a făcut ieri, la faţa locului, o demonstraţie cu o staţie de capacitate mai mică. La eveniment au participat reprezentanţi ai forului judeţean, ai Agenţiei de Mediu, ai Gărzii de Mediu şi ai Apelor Române.
Reprezentanţii societăţii au explicat că în urma epurării levigatului rezultă o apă pură care poate fi deversată fără probleme în pârâul Zăpodie, urmând ca de aici ea să ajungă în râul Someş.
Referitor la gradul de toxicitate al levigatului de la Pata Rât, reprezentantul firmei furnizoare a staţiei de tratare a spus că sunt depăşiri de zeci de ori sau chiar sute de ori la unele substanţe, cea mai mare fiind la amoniu, de câteva sute de ori şi că în acest levigat au fost identificate şi metale grele, deşi astfel de metale nu ar trebui să existe într-un depozit de deşeuri menajere.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că societatea a făcut această demonstraţie pentru a vedea exact care este puritatea la care poate fi adus acest levigat şi că, în paralel, forul judeţean a luat legătura şi cu Facultatea de Chimie, care urmează să indice care sunt procedeele chimice care ar trebui făcute acolo pentru ca acel levigat să poată fi introdus în canalizarea oraşului.

LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE PE UN SECTOR DE DRUM ÎN LUNGUME DE 42KM
Consiliul Judeţean Cluj aduce la cunoştinţa participanţilor la trafic şi a locuitorilor din zonă faptul că pe drumul judeţean DJ 107M Luna de Sus (DN1) – Vlaha – Săvădisla – Săcel – Băişoara – Iara – Buru – limită cu judeţul Alba se află în plină desfăşurare lucrări de întreţinere curentă şi reparaţii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie.
„ Fiind vorba de un sector de drum montan, care străbate una dintre cele mai pitorești zone ale județului Cluj, am vorbit cu cei doi constructori pentru urgentarea lucrărilor de reparații astfel încât venirea iernii să găsească acest drum complet reabilitat și pregătit pentru venirea turiștilor și a tuturor celor care îl străbat”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
Astfel, pe sectorul de drum Luna de Sus (DN1) – Vlaha – Săvădisla – Săcel, mai precis pe porțiunea cuprinsă între km 0+000 şi 6+600, au fost executate şi finalizate lucrări de frezare şi plombări cu asfalt, în vreme ce pe porțiunea cuprinsă între km 12+000 şi 21+000 lucrările se află în plină derulare. În perioada imediat următoare, acelaşi tip de lucrări de întreţinere se vor executa și pe tronsonul cuprins între km 21+000 şi 42+000, respectiv între localitatea Săcel şi limita cu judeţul Alba.
Reamintim în acest context faptul că, în ceea ce priveşte acest drum judeţean, în lungime totală de 42 de km, Consiliul Județean Cluj va derula ample lucrări de investiții în baza programului de modernizare şi reabilitare a drumurilor județene, momentan proiectul aflându-se în faza de obţinere a autorizaţiei de construire.
Consiliul Județean Cluj va continua lucrările de reabilitare a infrastructurii județene de transport atâta timp cât condițiile meteo vor permite.

CLUJENII DONEAZĂ SÂNGE
Peste 150 de clujeni au donat sânge, ieri, în prima zi a campaniei „Donăm împreună, UBB dă startul!” Întrucât donatorii s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj încă din momentul deschiderii acestuia, numărul maxim de donatori a fost epuizat înainte de ora 12, precizează reprezentanţii UBB Cluj.
Campania continuă până vineri, iar doritorii pot dona, în fiecare zi până la ora 13:00, după următorul program: astăzi – la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, mâine – în Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu, joi – în campusul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, iar vineri donatorii sunt așteptați la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
Campania inițiată de Universitatea Babeș-Bolyai își dorește să fie mai mult decât un eveniment punctual, obiectivul major al acesteia fiind acela de a crea un comportament consecvent în ceea ce privește donarea de sânge.

EXPOZIŢIE FOTO LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “OCTAVIAN GOGA”
Începând de ieri, clujenii sunt așteptați sӑ participe la expoziṭia de fotografie ,,Un vizionar american: Viaṭa ṣi vremurile lui John F. Kennedy” găzduită în foaierul sediului central al Bibliotecii Judeṭene ,,Octavian Goga”.
Evenimentul este bazat pe cartea „JFK: O viziune pentru America”, publicată de istoricul Douglas Brinkley şi de nepotul lui Kennedy, Stephen Kennedy Smith.
Expoziția conţine 77 de fotografii reprezentative realizate de fotografi americani şi străini, ce ilustreazӑ dramatismul vieții lui John F. Kennedy. Această expoziție va ajunge în 30 de ţări, precum şi în muzee din Statele Unite ale Americii.