22 februarie

CENTRU NATIONAL DE EXCELENTA IN NEUROCHIRURGIE
45 de milioane de euro va aloca Ministerul Sănătății pentru construcția unui Centru Național de Excelență în Neurochirurgie la Cluj-Napoca. Potrivit ministrului sănătății, Sorina Pintea, construcția efectivă ar urma să înceapă până la sfârșitul acestui an, iar centrul va fi dotat cu aparatură de tip RMN, CT, angiograf și robot. Inițiativa proiectului aparține șefului Clinicii de Neurochirurgie, Ștefan Florian. În acest context, reamintim că ieri și astăzi, peste 200 de medici neurologi și speakeri din mai multe țări, s-au reunit la Cluj-Napoca pentru a dezbate aspecte care țin de cele mai recente rezultate obținute în domeniul cercetării științifice medicale în neurologie, tema principală fiind „Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al Accidentului Vascular Cerebral”.

LICITATIE PRIVIND MODERNIZAREA BULEVARDULUI 21 DECEMBRIE 1989
O licitație privind proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Bulevardului 21 decembrie 1989 a fost lansată ieri de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu termen de închidere până la sfârșitul lunii martie. Potrivit instituției locale, pe tronsonul Biserica Sfântul Petru și până la intersecția cu str. Regele Ferdinand, va fi realizată o bandă dedicată transportului public, dar și lucrări de infrastructură, amenajare spațiu public, semaforizare, iluminat public și mobilier urban. Printre lucrările de intervenție ale proiectului se numără construirea și modernizarea pistelor pentru bicicliști și extinderea sistemelor de închiriere biciclete, construirea de zone pietonale, plantare de arbori și vor fi luate măsuri pentru reducerea traficului. Potrivit arhitectului Eugen Pănescu, cea mai mare schimbare va fi adusă pe tronsonul dintre Biserica Sf. Petru și fața Turnului BRD, fiind eliminată parcarea din fața bisericii și amenajarea unui spațiu cu vegetație și bănci. Prin acest proiect se așteaptă o creștere a numărului de călători ai mijloacelor de transport în comun și a numărului de bicicliști. Valorea totală a investiției este de 9,5 milioane de euro, fără TVA.

SPITALUL PEDIATRIC MONOBLOC VA FI CONSTRUIT IN ZONA BORHANCI
Spitalul Pediatric Monobloc urmează să fie construit în zona fostei colonii Borhanci, între Străzile Borhanci și Sopor, cu acces spre centurile ocolitoare din zonă, a anunțat Consiliul Județean. Terenul va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că până la sfârșitul anului se intenționează obținerea autorizației de construire, spitalul urmând să beneficieze de cea mai modernă aparatură medicală. Spitalul Pediatric Monobloc va prelua cele 14 structuri, respectiv 11 secții din cadrul Unității de Primiri Urgențe și stația de dializă a actualului Spital de Copii. Astfel, instituția medicală va avea o capacitate de 700 de paturi și va fi construită pe un teren de 7 ha. Potrivit ultimelor date, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii deservește la acest moment aprox. 60% din numărul total al pacienților care provin din județele limitrofe.