22 ianuarie

NU EXISTA DRUMURI JUDETENE INCHISE
La nivelul judeţului Cluj nu există drumuri judeţene sau închise traficului rutier, circulaţia desfăşurându-se pe majoritatea sectoarelor de drum în condiţii specifice de iarnă, potrivit anunţului realizat de către Consiliul Judeţean în cursul dimineţii de astăzi. Totodată, din cauza temperaturilor sub 0 grade celsius, mai multe drumuri judeţene au fost afectate de fenomenul de polei. Pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul nopţii şi al dimineţii s-a acţionat pe 54 de drumuri judeţene şi a fost folosită o cantitate de 464 de tone material antiderapant. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI LANSEAZA PE PIATA UN APARAT CARE MASOARA CALITATEA AERULUI SI EFICIENTA ENERGETICA A CLADIRILOR
Universitatea Babeş-Bolyai lansează pe piaţă un aparat care măsoară calitatea aerului şi eficienţa energetică a clădirilor, SmartRadon. Acesta poate înregistra pragul critic al radonului, substanţă care poate cauza probleme oncologice sau boli respiratorii, compuşii organici volatili cu impact asupra sistemului respirator, monoxidul şi dioxidul de carbon, precum şi presiunea, umiditatea şi temperatura aerului. Astfel se poate realiza o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuinţe. La acest moment, au fost implementate în case cu nivel de radon peste pragul critic, 100 de aparate SmartRadon.

LUCRARI DE MODERNIZARE LA LABORATORUL DE RECUPERARE
Lucrările de modernizare ale laboratorului de recuperare, medicină fizică şi balneologie din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase afu fost finalizate, potrivit Consiliului Judeţean. Acestea au constat în înlocuirea pardoselilor, a tâmplăriei interioare şi schimbarea corpurilor de iluminat şi au fost executate lucrări de finisaj. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că rolul acestor investiţii este de a asigura că tratamentele se desfăşoară în condiţii optime, gradul de reuşită al procedurilor să fie astfel mai ridicat. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 500.000 de lei.

SERVICIUL ALOPEDI 0364 917 A IMPLINIT 5 ANI
Serviciul de sfat medical pediatric ALOPEDI 0364 917 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, a împlinit cinci ani de activitate, cu un număr de 11.000 de apeluri doar în 2018 şi cu un procent de 70% dintre copii, care nu au nevoie de prezentarea imediată la medic. Programul funcţionează printr-o serie de întrebări care sunt adresate părinţilor prin care se decide dacă aceştia trebuie să se prezinte cu copilul la medic sau prin sfaturile medicale oferite îngrijirea poate fi făcută acasă. Serviciul pediatric ALOPEDI 0364 917 se adresează în principal copiiilor din Cluj-Napoca, însă 40% dintre apelurile primite provin din alte judeţe ale ţării sau din străinătate. Acesta funcţionează non-stop, în trei ture, pentru serviciile de gardă pentru o tură fiind necesari aproximativ 35 de medici, care urmează periodic cursuri de perfecţionare. Serviciul de sfat medical pediatric ALOPEDI 0364 917 este primul serviciu de callcenter pediatric din România.