22 ianuarie

RANITIDINA A FOST RETRASA DIN FARMACII
Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat retragerea din farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, după ce s-a constat că acestea conţin impurităţi nitrozaminice, substanţe cancerigene pentru corpul uman.
Decizia a fost luată la nivel european, iar pacienţii sunt sfătuiţi să consulte medicul specialist pentru a primi tratamente alternative.

GREVA LA CURTEA DE APEL CLUJ
Curtea de Apel Cluj a decis să-şi suspende activitatea până în 28 ianuarie în semn de protest faţă de propunerile legislative ce vizează reducerea salariilor magistraţilor.
Tot în acest sens a fost trimisă şi o cerere către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind sesizarea Curţii Constituţionale pentru a verifica dacă prevederile actului normativ sunt sau nu constituţionale. Suspendarea activităţii are loc începând de astăzi, astfel că instituţia nu va mai soluţiona cauzele care îi intră în competenţă, cu excepţia celor cu caracter urgent care au ca obiect adoptarea unor măsuri preventive în materie penală.

PESTE 160 DE TINERI ADMISI LA SCOALA DE POLITIE DIN CLUJ
162 de tineri au fost admişi la Şcoala de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, în urma concursului de admitere ce a avut loc în această lună.
În total s-au înscris aproximativ 900 de tineri, concurenţa fiind de 6 candidaţi pe un loc, faţă de anul trecut când a fost de doar 4,5. Precizăm că începând din 2018, în loc de 2 ani, elevii înscrişi la şcolile de poliţie din ţară studiază doar 10 luni.

NOI DOTARI IN CADRUL SMURD
Un punct medical cu echipamente de ultimă generaţie urmează să intre în dotarea Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Cluj până în luna aprilie, în urma unei investiţii realizată din fonduri locale.
Punctul medical avansat cu remorcă este format din două corturi dotate cu echipamente de ultimă generaţie care să asigure acordarea primului ajutor şi intervenţia rapidă pentru cel puţin 20 de victime. Valoarea investiţiei se ridică la 714.000 de lei.

APROAPE 300 DE ECHIPAMENTE NOI LA SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE
În jur de 300 de echipamente medicale de ultimă generaţie au intrat în dotarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”.
Printre dotări se numără un aparat de radiologie mobil, un turn de chirurgie minim invazivă şi un dispozitiv care permite testarea, monitorizarea şi antrenamentul musculaturii respiratorii. Totodată, au fost achiziţionate o ambulanţă de tip A 2, pentru transportul sanitar neasistat, şi mai bine de 200 de paturi, valoarea investiţiei ridicându-se la 3,7 milioane de lei şi fiind suportată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean

PIATA LUCIAN BLAGA VA INTRA IN RENOVARE
Piaţa Lucian Blaga şi străzile adiacente acesteia, respectiv Napoca, Republicii, Petru Maior şi Emil Isac urmează să intre într-un proces de modernizare în această primăvară.
Potrivit declaraţiei primarului Emil Boc pentru un post de radio local, contractul va fi semnat în această săptămână iar perioada de realizare este estimată la 8 luni şi jumătate. Printre lucrările ce vor fi efectuate se numără amenajarea de piste de biciclete, plantare de copaci şi reabilitarea trotuarelor, investiţia fiind de peste 20 de milioane de lei.