23 aprilie

ACCES LIBER IN GRADINA BOTANICA DACA AI O CARTE LA TINE

Grădina Botanică din Cluj-Napoca ofera astazi acces liber tutturor celor care au o carte la ei. Campania realizată cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții se desfășoară pentru al șaselea an consecutiv. Inițiatorii acestui eveniment își doresc astfel să îi încurajeze pe oameni să citească în spații publice și să devină ambasadori ai lecturii. Pe lângă intrarea gratuită, clujenii pot asista, în foișorul din grădina japoneză, la o serie de evenimente.

PREMIUL ILA OLIMPIADA INTERNATIONALA DE LIMBA SI LITEREATURA LATINA

Victor Șera, elev în clasa a XII-a la Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I la Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatura Latină. El spune că această limbă l-a fermecat, așa că de la pasiune la performanță, pentru el a fost un singur pas. Chiar dacă a obținut rezultate spectaculoase la această materie, tânărul vrea să urmeze o carieră în informatică, dar se gândește să îmbine cele două domenii. Din echipa României la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Latină a făcut parte și Paul Horea Hossu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. Olimpiada Internațională de Limba și Literatura latină s-a desfășurat luna aceasta în Italia, la Venosa și este considerată una dintre cele mai prestigioase competiții umaniste din învățământul preuniversitar european, recunoscută de UNESCO pentru promovarea excelenței în educație și a patrimoniului cultural universal.

MODERNIZAREA STRAZII BUNA ZIUA

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunta demararea lucrărilor de modernizare și lărgire a străzii Bună Ziua. Conform proiectului, pe o distanță de mai bine de un kilometru, între intersecțiile cu Calea Turzii, respectiv strada Trifoiului, artera va avea o lățime de 16 metri, explică Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Conform studiilor de trafic realizate de Primărie, strada necesită să fie supralărgită cu cel puțin încă o bandă de sens și, de asemenea, dotată cu benzi pentru biciclete. Au fost identificate 64 de imobile proprietăți private și 9 imobile aflate în domeniul public, care trebuie să fie integrate în acest proces. Conform legii, exproprierea de terenuri se face în anumite condiții cu despăgubiri în bani, iar estimările noastre arată că valoarea despăgubirilor de plătit către proprietarii acestor parcele este de 1,3 milioane de lei”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

ZIUA PORTILOR DESCHISE” LA DIVIZIA INFANTERIE 4 GEMINA

Divizia 4 Infanterie „Gemina” va asteapta astazi pana la ora 13 la Ziua Porților Deschise. Vizitatorii sunt așteptați cu o vastă expoziție cu mijloace tehnice, armament și echipament militar – armament greu și ușor de infanterie, tehnică de artilerie, echipamente de cercetare, parașutim și supraviețuire, instalație de tiroliană, echipamente IT și de comunicații, UAV-uri – aeronave fără pilot sau un robot EOD. Mai mult, va fi deschisă și Sala de Tradiții a comandamentului, un veritabil muzeu istorico-militar. Evenimentul are loc astazi, între orele 9.00 și 13.00, la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, din Piața Ștefan cel Mare nr. 1-3, cu ocazua „Zilei Forțelor Terestre Române”.