23 august

133 ELEVI NU S-AU PREZENTAT LA PROBA OBLIGATORIE
133 de elevi din judeţul Cluj care au fost înscrişi la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat şi care au avut de susţinut ieri proba obligatorie la profil, matematică pentru cei de la profil real şi istorie pentru cei de la profilul uman, nu s-au prezentat la examen, iar 1 candidat a fost eliminat din sală la Turda. Examenul s-a desfăşurat în 4 centre din judeţ Liceul de Informatică Tiberiu Popovici şi Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cluj-Napoca, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda şi Colegiul Andrei Mureşanu din Dej. 1002 de elevi au fost înscrişi în total la sesiunea august-septembri. Proba la limba şi literatura română a fost susţinută luni, unde s-au prezentat 401 de elevi din 504 care au fost înscrişi. Proba la alegere este susţinută astăzi, urmând ca în perioada 24-31 august să aibă loc probele orale şi competenţele digitale şi lingvistice, iar pe 1 septembrie vor fi afişate rezultatele iniţiale, urmând ca pe 6 să fie afişate cele finale.

INSTITUTUL ONCOLOGIC DOTAT CU APARAT DE SCREENING IMPOTRIVA CANCERULUI DE COL UTERIN
Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” şi alte 6 instituţii medicale din ţară vor fi dotate cu unităţi mobile pentru screening-ul împotriva cancerului de col uterin. Aceasta urmează să fie distribuite în săptămâna 20-24 august, urmând ca ulterior stabilirii cadrului general de funcţionare să înceapă campanii regionale de testare. Cele 8 unităţi mobile au ca scop facilitarea femeilor din zonele defavorizate de a participa la program şi au fost achiziţionate prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale “Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

LUCRARILE DE ASFALTARE A DRUMULUI 103T FINALIZATE
Lucrările de asfaltare a drumului judeţean 103T care leagă DN1-E81 de pârtia de schi din Feleacu au fost finalizate, anunţă Consiliul Judeţean. Preşedintele instituţiei, Alin Tişe, a declarat că s-a urmărit ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, fiind un drum care deserveşte atât locuitorii cât şi turiştii, însă fără a se face rabat de la parametrii calitativi impuşi în caietul de sarcini prin contract de constructor. Sectorul asfaltat are o lungime de 2,5 km şi reprezintă lungimea totală a drumului judeţean 103T. Lucrările de realizare a acostamentelor şi completarea lor cu material specific urmează să fie executate, după care vor fi realizate marcajele rutiere. De asemenea, odată cu finalizarea lucrărilor de asfaltare vor fi prelevate mai multe carote, probele fiind analizate ulterior într-un laborator de specialitate în scopul verificării calității stratului de asfalt, respectiv a grosimii și consistenței acestuia.

EXPOZITIE DE PREZENTARE A JUDETULUI CLUJ LA BOTOSANI
Şcoala Populară de Arte Cluj organizează o expoziţie de prezentare a judeţului numită „Artă á la Cluj” în municipiul Botoşani. Aceasta va începe astăzi şi va ţine până în 13 septembrie şi are loc la Galeria Ştefan Luchian. Lucrările expuse au ca subiect obiective turistice din judeţul Cluj, lucrări arhitecturale, statui, râuri şi peisaje. Câteva dintre obiectivele turistice reprezentate sunt Complexul Muzeal „Octavian Goga” – Ciucea, Castelul Bánffy de la Bonţida, Biserica de lemn de la Nicula, Complexul arhitectural de la Tăuşeni, cascada „Vălul Miresei” din Răchiţele, Cheile Turzii, lacul „Laguna Albastră”, Salina Turda şi Mormântul lui Mihai Vitezul. Exponatele au fost realizate pe o perioadă de 8 ani în cadrul mai multor tabere organizate de Şcoala Populară de Arte şi sunt subiectul unei expoziţii itinerante în România şi în Republica Moldova, care a debutat la Reşiţa şi a continuat la Târgu Jiu, Zalău, Suceava şi în municipiul Hînceşti din Republica Moldova. Prin această expoziţie se urmăreşte o unire simbolică a Moldovei cu Transilvania.

ZILELE CULTURALE MAGHIARE
Zilele Culturale Maghiare continuă şi astăzi la Cluj-Napoca cu activităţi de cunoaştere şi vizitare a oraşului. Principalele activităţi care se desfăşoară astăzi sunt un tur ghidat în limba engleză prin Cimitirul Central, un ghidaj în limba română a Portretului Aristocratic de secol XVIII la Muzeul de Artă, Expoziția de artă bisericească a Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail şi turul Orgilor la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Zilele Culturale Maghiare au loc până în 26 august.