23 august

SESIUNEA DE TOAMNĂ A BACALAUREATULUI A CONTINUAT, ASTĂZI, CU PROBA DE PROFIL
Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune au susţinut, astăzi, proba de profil: matematică sau istorie. Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, peste 39.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea august-septembrie a examenului de Bacalaureat, dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. Noutatea acestei sesiuni o reprezintă inversarea probelor, absolvenţii de liceu susţinând mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competenţelor lingvistice sau digitale. Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16.00, iar elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii in aceeasi zi, între orele 16:00 -20:00, rezultatele finale urmand a fi afisate in 6 septembrie. Vă reamintim că anul trecut, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat cu cel din anul 2015, când promovabilitatea a fost de 24,1%.

LOCURI DE MUNCĂ DISPONIBILE ÎN JUDEŢUL CLUJ
Peste 750 de locuri de muncă sunt disponibile în judeţul Cluj, conform ultimelor date oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cele mai multe posturi sunt oferite pentru: lucrător comercial, manipulant mărfuri, agent de securitate, șofer autocamion sau mașină de mare tonaj şi muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor. Persoanele interesate de un nou job se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe strada George Coșbuc nr. 2 din Cluj-Napoca. De asemsnea, oferta locurilor de muncă se actualizează în timp real și poate fi vizualizată pe site-ul card-profesional.ro. În altă ordine de idei, Clujul se află printre primele judeţe la numărul locurilor de muncă nou-create în perioada 2011- 2017, cu un ritm de creştere între 24% şi 37%, faţă de creşterea de 18% înregistrată la nivel naţional.

PROBLEME LA CENTURA OCOLITOARE A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA
Centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, pe relaţia Vâlcele – Apahida, ar putea fi erodată după ce o alunecare de teren la fosta rampă de gunoi a oraşului a blocat albia unui pârâu. Prefectul Aurel Cherecheş a declarat, ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, că nivelul lichidului toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor din fosta rampă de gunoi de la Pata Rât nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj s-a dispus să se intervină rapid şi să se ia măsuri pentru oprirea alunecării de teren, decolmatarea albiei pârâului şi oprirea scurgerii lichidului toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor, care trebuie preluat şi dus la staţii de epurare. În aprilie 2015, Consiliul Judeţean Cluj a semnat un acord de asociere cu mai multe firme privind închiderea şi ecologizarea a patru rampe de deşeuri neconforme din judeţ, printre care şi cea de la Pata Rât, lucrările începând, însă, abia în martie 2017.