23 iunie

TRANSPORT PUBLIC PE STRADA EDGAR QUINTET DIN CARTIERUL MĂNĂŞTUR
Mijloacele de transport în comun vor circula în curând şi pe Edgar Quinet, stradă recent intrată în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca. Conform municipalităţii, nu va fi introdusă o linie nouă de transport ci va fi prelungită o linie care deja deservește zona.
Primaul Emil Boc a precizat în cadrul unei intervenţii live pe Facebook: “Marţi am discutat în comisia de circulaţie şi găsirea unei soluţii pentru o linie de transport în comun pe strada Edgar Quinet din Mănăştur, dacă linia care deserveşte strada Mehedinţi să-şi continue drumul, sus, pe Edgar Quinet. Urmează ca acum primăria să găsească o soluţie tehică pentru întoarcerea autobuzului, să amenajeze acel spaţiu aferent”.
În prezent, în zona Câmpului – Mehedinți circulă autobuzele 42 și 19.
Strada a fost construită de Mănăştur Holding, care a ridicat câteva blocuri în zona respectivă. În 2017 va fi inclusă într-un amplu proiect de modernizare.

Sursa: http://ziuadecj.realitatea.net/

GUVERNUL A APROBAT NORMELE DE APLICARE A LEGII PRIVIND INDEMNIZAŢIILE PENTRU MAME
Normele de aplicare a legii privind acordarea indemnizaţiilor şi concediului pentru creşterea copilului au fost aprobate, ieri, de Guvern, iar pentru 140.000 de beneficiari, din 180.000, recalcularea se va face automat, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Persoanele care la 1 iulie se află în plată nu trebuie să depună cerere de prelungire, iar cele care au revenit la lucru pot beneficia de prelungirea perioadei, dar trebuie să depună formularul cu maximum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani de către copil.
Ministrul a anunţat că procedurile au fost simplificate astfel încât dacă în prezent se depun trei formulare (îndemnizaţie, alocaţie şi reinserţie), după aprobarea normelor se poate depune unul care să cuprindă cele trei date. De asemenea, documentele vor putea fi trimise cu poşta sau în format electronic, nemaifiind nevoie ca beneficiarul să se prezinte la un ghişeu.
Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii martie, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului, dar şi eliminarea plafonului de 3400 de lei.

http://www.mediafax.ro/

DREPTURILE ANGAJAŢILOR PE TIMP DE CANICULĂ
Inspectorii de muncă vor controla angajatorii în perioadele caniculare pentru a verifica dacă respectă prevederile legale în astfel de situaţii.
Pe timp de caniculă, legislaţia îi obligă pe angajatori să asigure anumite condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus. În cazul în care angajatorul nu poate asigura toate aceste condiţii, va trebui să reducă programul de lucru.
Totodată,  în perioada caniculară angajaţilor trebuie să li se ofere de la 2 la 4 litri de apă, să li se asigure echipament individual de protecţie şi duşuri.
De asemenea, angajatorii trebuie să asigure în caz de necesitate primul ajutor medical şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a salariaţilor afectaţi de caniculă.
Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.

Sursa:  http: www.radiocluj.ro/

CONCERT VOCAL-SIMFONIC SUB BAGHETA DIRIJORULUI TULIO GAGLIARDO
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 24 iunie 2016, la Concertul vocal-simfonic de închidere a Stagiunii 2015-2016, sub bagheta dirijorului Tulio Gagliardo. Sub numele „De España vengo”, Gala lirică de Zarzuela pregătită de Corul, Orchestra Filarmonicii şi soliştii Ximena Agurto (soprană) şi Andrés Veramendi (tenor), cuprinde lucrări compuse de Francisco Asenjo Barbieri, José Serrano, Gerónimo Giménez, Amadeo Vives, Manuel Fernández Caballero.
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor)

https://cluj.com/