23 martie

A ÎNCEPUT SIMULAREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT
Simularea examenului național de bacalaureat a început ieri cu prima probă scrisă la limba și literatura română.
În Cluj-Napoca, dintre cei peste 2700 de liceeni, a participat o majoritate mai mare de 90%. În condițiile crizei sanitare și pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, elevii au fost așezati unul câte unul in bancă, la nivelul fiecărei clase, pentru a limita interacțiunea dintre ei. Potrivit Ministerului Educației Naționale, notele obținute nu vor fi publice și nici nu se vor trece în catalog decât la cererea elevilor sau a părinților. Astăzi a fost programată proba obligatorie a profilului, iar mâine va avea loc examenul de simulare a probei la alegere a specializării. Evaluarea la limba și literatura maternă va fi susținută de elevi joi, 25 martie. La nivelul județului Cluj, în această săptămână vor participa la simularea examenului național de bacalaureat peste 4000 de elevi înscriși în clasele a XI-a și a XII-a.

PROIECTUL DE BUGET AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, PREZENTAT DE ADMINISTRAȚIA LOCALĂ
Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021 este de 433 de milioane de euro, în creștere cu aproape 23 de procente față de bugetul pe anul trecut.
Municipalitatea a declarat că puțin peste jumătate din suma alocată în acest an va fi destinată secțiunii de funcționare, iar restul pentru sectorul de dezvoltare. Creșterea bugetului se datorează în principal fondurilor europene, deoarece la fiecare leu pe care clujenii îl plătesc prin impozite şi taxe locale, primăria atrage 3 lei din fonduri europene. Investițiile propuse până la finalul anului vizează Baza sportivă La Terenuri din Mănăștur, Pădurea Clujenilor, skateparkul Rozelor, modernizarea străzilor din jurul Parcului Central și reabilitarea Turnului Pompierilor. Pe lista autorităților se mai află și reabilitarea termică a 23 de blocuri, achiziționarea unor tramvaie pentru călători și a unor autobuze pentru elevi, modernizarea mai multor instituții de învățământ, respectiv creșe, amenajarea ansambului Cetățuia, finalizarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona Sopor, amenajarea unor locuinţe sociale dar și alte proiecte de investiții. În ceea ce privește bugetul județului Cluj, acesta este în scădere cu aproximativ 20% față de anul trecut și este estimat la o valoare de 935 de mil de lei. Spitalul Monobloc de Copii și Centrul Integrat de Transplant sunt cele mai importante proiecte pe anul curent. Investițiile care vizează Park and Ride-ul de la Aeroportul Cluj, Parcul Etnografic Romulus Vuia, Tetarom V și modernizarea sediului CJ au fost suspendate. Proiectele Clujului cuprinse în Planul Național de Relansare și Reziliență sunt: anumite secțiuni din A3, centura metropolitană Cluj, trenul metropolitan, construirea de noi magistrale de metrou, realizarea legăturii dintre Apahida (Est Cluj-Napoca) – Jucu (zona industrială și logistică și modernizarea căii ferate pe varianta Cluj-Napoca – Episcopia Bihor.

PARCUL ZORILOR VA FI MODERNIZAT PRIN STRATEGIA „CLUJUL VERDE”
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) privind Parcul Zorilor va fi dezbătut și aprobat în ședința din această săptămână a Consiliului local.
Pe terenul pe care va fi amenajat parcul din cartierul Zorilor – zona Observator – ce are o suprafață de puțin peste 1 ha, vor fi plantați 180 arbori și 240 arbuști, vor fi amenajate spații de joacă pentru copii, zone de recreere și fitness în aer liber. Proiectul include un sistem inteligent de irigație și unul de iluminat, acesta din urmă fiind prevăzut cu tehnologie led și telegestiune. Infrastuctura tehnico-edilitară va fi amplasată în subteran. Investiția privind Parcul Zorilor face parte din strategia de dezvoltare „Clujul verde”.

ÎNTRERUPEREA FURNIZĂRII CU APĂ POTABILĂ PENTRU STRĂZILE DONATH ȘI DEALUL FÂNAȚELOR
Compania de Apă Someș anunță pentru astăzi întreruperea furnizării cu apă potabilă pe str. Donath, la numerele impare și parțial pe str. Dealul Fânațelor.
Întreruperea serviciului este cauzată de efectuarea unor lucrări de remediere a unor avarii, iar reluarea furnizării este estimată pentru ora 16.