23 octombrie

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE IULIU HATIEGANU VA INTRODUCE EXAMENUL CLINIC OBIECTIV STRUCTURAT
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” urmează să introducă examenul clinic obiectiv structurat sau OSCE, o examinare de tip hands-on, utilizată frecvent în țările occidentale. Acesta are scopul de a testa competențele și abilitățile clinice ale candidaților, prin sarcini date fiecărui student în același interval de timp, fiecare stație de examen fiind concepută pe o singură competență clinică. Specialiștii internaționali consideră că aceasta este o metodă didactică de examinare validă, reproductibilă și relevantă pentru practica medicală. Decanul Facultății de Medicină, Anca Buzoianu, a declarat că introducerea acestui tip de examinare va asigura alinierea evaluării studenților și a rezidenților la standardele internaționale în domeniu. Astfel, ieri și astăzi are loc o sesiune de formare de formatori, pentru a introduce examenul clinic obictiv structurat la discipline. Proiectul vizează pregătirea a 70 de cadre didactice tinere de la disciplinele Medicină Internă și Chirurgie, conduși de doi experți în educația medicală, Günther Körmöcz și Anders Sondén care provin de la insituțiile de învățământ superior pe plan internațional din Viena și Stockholm.

INSTITUTUL PENTRU STUDII DE HOLOCAUST SI GENOCID URMEAZA SA FIE INAUGURAT
Institutul pentru Studii de Holocaust și Genocid urmează să fie inaugurat joi, 25 octombrie, într-o ceremonie organizată de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe de la Universitas Student House, pe str. Pandurilor nr.7. Institutul este proiectat ca un centru de resurse pentru educație și cercetare în domeniu, alcătuit din bibliotecă și colecțiile de documente originale, microfilmate și digitale, iar la alcătuirea acestuia a participat și Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii.

APROXIMATIV 500.000 DE EURO VOR FI INVESTITI IN SPITALE
Aproximativ 500.000 de euro urmează să fie investiți de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în aparatura medicală, lucrări de reparații și igienizare și achiziționarea de materiale necesare din mai multe unități spitalicești. Primarul Emil Boc a declarat că investiția vine pe fondul importanței serviciilor medicale pentru sănătatea oamenilor și al rolului major pe care clinicile universitare îl au în dezvoltarea orașului. Astfel, 9 insituții medicale urmează să primească resursele financiare, suma cea mai mare mergând către Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru dotarea blocului operator Neurochirurgie, a compatimentului ATI Chirurgie Generală II și Chirurgie Vasculară, urmat de Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță pentru achiziționarea unui aparat de electrochirurgie de înaltă performanță și Spitalul Clinic de Recuperare pentru achiziționarea a două aparate de anestezie și a unui fibroscop. Printre instituțiile care vor beneficia de resurse sunt și Insitutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Insitutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, cât și Spitalul Clinic de Căi Ferate și Insitutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie prof. dr. Octavian. Alocările financiare care nu se află în subordinea Primăriei pentru instituțiile medicale au fost majorate în ultimii ani cu 5 mil de lei.

EXPOZITIE DE REPRODUCERI DE CARTI POSTALE
Clujenii pasionați de istorie vor putea vizita astăzi și mâine o expoziție de reproduceri de cărți poștale din cel de-al Doilea Război Mondial care are loc la Casa de Cultură a Studenților. Aceasta cuprinde 20 de panouri pe care sunt reprezentate cărți poștale trimise de pe front sau pe front de la cei de acasă și este intitulată „Deznădejde și speranță”. Din conținutul scrisorilor vor fi scoase în evidență dramele, deznădejea și probelemele cu care se confruntau soldații români de pe front și speranța reîntoarcerii acasă. O scrisoare trimisă de pe front în februarie 1944 are următoarele cuvinte: „Dragi părinți, este a patra zi de când am scăpat dintr-o grea luptă. Să știți că sunt sănătos. Vă rog să transmiteți tuturor multă sănătate din partea mea și a Bunului Dumnezeu, căci numai El e speranța…” am încheiat citatul. Expoziția face parte din Colecția „Grigore Sâmboan” și este organizată în cadrul Festivalului Național al Cântecului de Cătănie.