23 septembrie

APARATURĂ NOUĂ ACHIZIȚIONATĂ PENTRU SPITALUL CLINIC DE RECUPERARE
Consiliul Județean Cluj va aloca pentru Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, aproximativ 2,4 milioane de lei pentru achiziționarea unor aparaturi printre care se numară: un ecocardiograf, două ecografe, două mese de operație, un aparat de terapie cu unde electromagnetice și diverse echipamente medicale de ultimă generație si echipamente pentru blocul alimentar.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a declarat că el consideră anul 2019 ca fiind Anul Sănătății așa că forul județean va continua dotarea și modernizarea spitalelor clujene.

IATĂ CUM PUTEM REDUCE CONSUMUL DE ENERGIE
Alimentarea cu energie a electrocasnicelor atunci când acestea sunt aflate în priză, dar nu sunt folosite înseamnă circa 180 lei plătiți în plus, anual, pentru fiecare locuinţă, în condițiile în care un aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona, arată un studiu realizat de E.ON.

Prin urmare, se recomandă scoaterea din priză a electrocasnicelor şi electronicelor atunci când acestea nu sunt folosite, deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură.

De asemenea, o reaşezare în zone mai răcoroase din imobile a obiectelor electrocasnice este benefică pentru a reduce energia consumată şi implicit, a scădea cantitatea de căldură degajată prin funcţionarea lor. De exemplu, un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă sau dacă se află lângă o sursă de căldură. Pe de alta parte, maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puține grade Celsius. Mai exact, spălarea hainelor la 30°C poate aduce economii de până la 60 de lei pe an.

MARCAJE RUTIERE APLICATE PE CINCI DRUMURI JUDEȚE
Pe cinci drumuri judeţene au fost executate, în ultima perioadă, lucrări de marcaje rutiere în lungime totală de peste 43 de km.

Astfel, pentru asigurarea unei circulaţii în condiţii de siguranţă au fost aplicate marcaje rutiere pe drumul judeţean 103T Feleacu – pârtia de schi Feleacu, pe drumul județean 107R Băișoara – Stațiunea Muntele Băișorii si între localitățile Filea de Jos și Filea de Sus, pe drumul județean 107S Gura Râșca – Măguri Răcătău și pe drumul județean 107N Gura Râșca – Someșul Rece – DJ 107P.

Totodată, pe raza localităților Băișoara și Someșul Rece au fost realizate și treceri de pietoni.

Aplicarea de marcaje rutiere va continua în perioada imediat următoare și pe alte drumuri judeţene unde au fost finalizate lucrările de asfaltare.